Ambasadorul Poloniei în Germania vorbește deschis despre PRĂBUȘIREA Europei, ofensiva stângii extreme și atacurile presei finanțate de germani împotriva conservatorismului polonez


  • ACP
  • Aug 10, 2020 15:49
  • 4063
Ambasadorul Poloniei în Germania vorbește deschis despre PRĂBUȘIREA Europei, ofensiva stângii extreme și atacurile presei finanțate de germani împotriva conservatorismului polonez

Într-un interviu oferit publicației germane ”Junge Freiheit”, care a fost preluat zilele trecute de site-ul conservator ”wPolityce”, ambasadorul Poloniei în Germania, Andrzej Przyłębski, a făcut o serie de declarații dure la adresa țării unde este acreditat din 2016 și a Occidentului, la modul general, în care a sintetizat maniera în care vede Polonia evoluția Europei și a Americii ultimilor ani.

”Germania și întreg Occidentul european s-au schimbat foarte mult. Europa zilelor noastre este fondată pe principii care duc într-o fundătură... Postmodernismul produs de universitățile franceze și americane ne schimbă înțelegerea realității atât de mult încât va duce la prăbușirea Europei”, a spus ambasadorul polonez.

”Atomizarea societății, decăderea familiei, ostilitatea crescândă față de creștinism, dominația ideologiei genurilor și critica destructivă a culturii europene” au fost, de asemenea, menționate de ambasador, printre marile probleme ale Europei contemporane.

El a deplans și ”triumful narațiunii” asupra adevărului, avertizând că ”dacă renunțăm la adevar – la dialogul adevărat eliberat de corectitudinea politică – atunci noi, europenii, putem să ne strângem bagajele și să anunțăm sfârșitul culturii și măreției noastre”.

Ambasadorul Przyłębski a conchis: ”Noi, polonezii, cel puțin majoritatea noastră, nu ne mai recunoaștem în această Europă. Suntem siguri, rămași ca ultim bastion al Occidentului”.

Abordarea postmodernă formează, din nefericire, ”jurnalismul” zilelor noastre și este clar vizibil acest fapt în narațiunea din mass-media germane despre Polonia, care este mai degrabă propagandă anti-poloneză, consideră ambasadorul polonez care a indicat și faptul că știrile despre țara sa sunt invariabil negative și inexacte.

”Sunt îngrozit să văd ce se scrie despre țara mea în Germania”, spune el, arătând însă că acestă atitudine a presei germane nu e un accident, ci mai degrabă o intervenție în afacerile interne ale țării sale, fiind inclusă aici și susținerea clară din partea germană a opoziției la alegerile prezidențiale de anul acesta. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Welt și Süddeutsche Zeitung, principalele publicații acuzate de propagandă anti-poloneză, au primit din partea ambasadorului scrisori în care s-a solicitat încetarea atitudinii ostile și părtinitoare în vederea abordării unei căi oneste.

Președintele Duda și partidul de guvernământ PiS au acuzat în mod deschis, de asemenea, presa germane, de intervenția în campania electorală în favoarea opoziției, ajungându-se până la convocarea ambasadorului german de către ministrul Externelor din Polonia pentru discutarea ”manipularilor”... din presa germană... ”ce creează impresia angajamentului de partea unui candidat la alegerile prezidențiale din Polonia”. ”Germania vrea să pună președintele în Polonia”, a spus Duda, la un miting din campania electorală.

Criticile înalților oficiali polonezi nu privesc doar presa germană ci și presa poloneză deținută de firme germane, care formează aproximativ două treimi din totalul presei din Polonia. Politica poloneză este reflectată în presa aceasta ca și cum s-ar întâmpla mereu ceva îngrozitor în țara catolică, așa cum a fost în cazul reformei sistemului judiciar, care a curățat justiția poloneză de urmele comunismului, dar a dus la ciocniri repetate cu oficialii Uniunii Europene, care sunt de multe ori influențați de felul în care este prezentată situația din Polonia în presa.

Ambasadorul polonez a arătat, în interviul acordat ”Junge Freiheit”, că presa a renunțat, în bună parte, la rolul tradițional de descriere a lumii pe care caută acum să o schimbe prin ”ideologizarea în sensul aberațiilor stângii” – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.