Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman: "Poporul român nu are prieten mai bun decât poporul american"


Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman: "Poporul român nu are prieten mai bun decât poporul american"

S-au împlinit 140 de ani de relații diplomatice între România și Statele Unite ale Americii, timp în care s-au petrecut în istoria celor două țări evoluții uneori spectaculoase. Momentul căderii comunismului în România, însă, a constituit un punct de cotitură în definirea parteneriatului României cu SUA, din acel moment, țara noastră identificând un model în modul de funcționare al societății americane. Treptat, valorile au fost asimilate, iar între parteneri s-au construit raporturi solide, uneori chiar de prietenie reală. Americanii au găsit în România deschidere și implicare, iar românii au găsit în SUA un model al democrației, greu de atins totuși în pași rapizi.

La momentul aniversar, care consfințește legăturile dintre cele două state partenere, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a mulțumit României pentru acești 140 de ani de cooperare. Într-un discurs al oficialului american, acesta susține că România este unul dintre cei mai apropiați aliați militari și economici ai SUA. Și asta înseamnă foarte mult pentru viitorul democrației românești.

"România este unul dintre cei mai apropiați aliați militari și economici ai Statelor Unite în Europa. Poporul român nu are prieten mai bun decât poporul american și în numele americanilor și al președintelui Trump, îți mulțumesc, România, pentru cei 140 de ani de prietenie și cooperare. Mulți înainte!", a declarat Zuckerman.

Mai mult, acesta a ținut să amintească românilor că în anul 1880, predecesorul sau, Eugene Schuyler, agent diplomatic și consul general, a fost recunoscut ca reprezentant oficial al Statelor Unite în Romania, iar în luna noiembrie a aceluiași an, președintele Rutherford B. Hayes l-a primit pe colonelul Sergiu Voinescu, trimis special al viitorului rege Carol, la prima misiune diplomatică a României în Statele Unite.

În cele din urmă, Adrian Zuckerman a amintit și de implicarea statului român în sprijinirea poporului american în timpul pandemiei de coronavirus.

"De atunci până în prezent, țările noastre s-au apropiat. După căderea comunismului în 1989, România a considerat Statele Unite partener și prieten. În 1997, țările noastre au devenit parteneri strategici; în 2004, România a devenit stat membru NATO. Aceasta relație continua să aducă beneficii ambelor țări în prezent. De la militari care colaborează umăr la umăr în toata lumea pentru a ne proteja libertățile, la vizita unei echipe medicale românesti în Alabama, pentru a-i ajuta pe americani în timpul pandemiei de COVID", a mai punctat ambasadorul SUA.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.