AmCham: Guvernul Dăncilă a indus afaceriștilor ideea că orice este posibil în România. Implicațiile negative ale OUG 114


AmCham: Guvernul Dăncilă a indus afaceriștilor ideea că orice este posibil în România. Implicațiile negative ale OUG 114

Ionuţ Simion, preşedintele Camerei de Comerţ Americană în România (AmCham România), a declarat joi că prevederile OUG 114 au indus la nivelul investitorilor ideea că orice este posibil în România şi că regulile se pot schimba în timpul jocului.

"Ordonanţa 114 nu a făcut neapărat companiile să plece din România, ci a indus la nivelul decidenţilor din mediul de afaceri ideea că orice e posibil în România şi că regulile se pot schimba în timpul jocului. Orice investitor îşi doreşte să atragă investiţii, iar pentru asta trebuie să convingi un panel de investitori unde să aloce bani, Noi nu am făcut altceva decât să ne creăm un dezavantaj competitiv, pentru că astfel de măsuri au venit fără o consultare reală. Din câte ştiu, există în continuare discuţii pe schimbarea acestei Ordonanţe", a spus Simion.

La finele lunii mai, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, afirma că multe aspecte nu mai sunt de clarificat legat de OUG 114/2018, precizând că deja două subiecte au fost închise - cele legate de pilonul II de pensii şi discuţiile privind sectorul bancar, cu noul indice de referinţă, cu taxa pe activele financiare. Potrivit ministrului, "OUG 114 are foarte multe prevederi care nu numai că nu sunt contestate, dar chiar sunt foarte bine primite de populaţie, mediul economic".

"Putem spune foarte clar, cum am spus mai devreme, au fost puncte clarificate, puncte care, de fapt, acesta a fost scopul ordonanţei iniţiale, s-a ajuns iată la acest consens. Subliniez încă o dată faptul că ar fi fost ideal un dialog prealabil unei astfel de decizii, dar, aşa cum v-am spus, (...) discuţiile se vor purta în prealabil fiecărei decizii pe care Guvernul o va lua de azi înainte", a subliniat atunci Eugen Teodorovici

AmCham Romania a prezentat, joi, rezultatele unei noi ediții a sondajului privind calitatea climatului investițional în România. Răspunsurile la întrebările ce au vizat în mod special nivelul de apreciere a avantajelor competitive ale României, a principalelor condiții de piață și a măsurilor cu impact în economie din ultimul an întăresc semnalul de alarmă cu privire la sustenabilitatea creșterii economice în lipsa investițiilor publice, îndeosebi în proiecte de infrastructură de transport.

Deși majoritatea companiilor respondente confimă menținerea și în 2019 a tendinței de creștere a veniturilor, a investițiilor și a numărului de angajați, acestea exprimă totodată îngrijorarea cu privire la acele aspecte care afectează climatul investițional. Sunt considerate precare calitatea infrastructurii de transport, ce se regăsește într-un covârșitor procent de 94% din răspunsuri, urmată de lipsa politicilor și programelor de investiții publice, cu 66% și stabilitatea macroeconomică, cu 59%.

În acest context, principalele trei măsuri pe care respondenții le văd necesare pentru îmbunătățirea semnificativă a cadrului investițional și a competitivității economice a României sunt revizuirea calității cheltuielor publice și canalizarea lor către investiții (64%), creșterea absorbției fondurilor Europene (55%) și investițiile în infrastructură (51%).

Este evident din aceste răspunsuri că sursa de îngrijorare pentru mediul de afaceri se află în zona politicilor publice care s-au orientat preponderent către stimularea consumului, prin majorarea cheltuielilor curente ale statului, și au lăsat în planul al doilea investițiile deși calitatea infrastructurii fizice este precară. Lipsa de investiții publice acționează ca o frână pentru creșterea sănătoasă a economiei și, mai mult, creează vulnerabilități din cauza deficitelor și a datoriei publice în creștere care restrâng tot mai mult posibilitățile de finanțare a investițiilor și generează riscuri în cazul unei recesiuni economice” a declarat Ionuț Simion.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.