Ana Birchall denunță un fake news al Danei Gîrbovan, magistrata cu simpatii pesediste: "Judecătorii trebuie să se bazeze pe dovezi de netăgăduit, nu?"


Ana Birchall denunță un fake news al Danei Gîrbovan, magistrata cu simpatii pesediste: "Judecătorii trebuie să se bazeze pe dovezi de netăgăduit, nu?"

Judecătoarea care susține SS și PSD, Dana Gîrbovan, a afirmat joi seară la B1 că procurorilor li s-a transmis, de la vârful Ministerului Public, să nu se înscrie la concursurile pentru funcţiile de execuţie în cadrul SIIJ, tocmai pentru ca Secţia Specială să nu funcţioneze şi să poată fi criticată.

"Li s-a transmis procurorilor să nu se înscrie la concursul pentru SIIJ. Am informaţii din interior. A fost un val asumat de la vârful Parchetului General. S-a rostogolit ideea falsă că e un atac la independenţa procurorilor. În aceste condiţii, un procuror de carieră, cu 18 ani vechime, cu grad de curte de apel, nu îşi riscă cariera. Şi acest lucru (lipsa procurorilor de la SIIJ, n.r.) este folosit ca argument pentru desfiinţare. Ideea e să laşi secţia să funcţioneze la capacitate maximă şi să facă rapoarte de activitate în fiecare an. După 2-3 ani, dacă constanţi că nu merge, poţi să vorbeşti despre desfiinţare", a declarat judecătoarea Dana Gîrbovan.

În acest context, fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a spus pe Facebook că ceea ce a afirmat Gîrbovan este un fake news, iar un judecător nu ar trebui să spună lucruri care nu sunt bazate pe dovezi incontestabile. 

Mai mult, Birchall a amintit despre episodul în care Guvernul PSD Vasilica Dăncilă a propus-o pe Gîrbovan pentru postul de ministru al Justiției, dar ulterior a fost respinsă de președintele Klaus Iohannis. Cu toate acestea, deși a trebuit să demisioneze din  magistratură pentru a fi propusă ministru, Gîrbovan a fost ajutată de prietena ei Lia Savonea, pe atunci șefă CSM, pentru a rămâne magistrat. Reiterăm că Lia Savonea nu trimisese la Administrația Prezidențială decizia CSM privind propunerea de eliberare a Danei Gîrbovan din funcția de magistrat, astfel încât Președintele Klaus Iohannis să nu poată semna decretul de scoatere din magistratură, în contextul în care Gîrbovan se aștepta să nu fie acceptată pentru funcția de ministru al Justiției.

"Fake news de la un judecător? Ei bine, da: a venit ziua în care să citesc și o astfel de dezinformare crasă. Am pretenția ca la astfel de acuzații foarte grave să se vină și cu dovezi, nu doar cu…. „am informații”. Cum bine se știe judecătorii trebuie să se bazeze pe dovezi de netăgăduit, nu? Iar doamna Gîrbovan se consideră o profesionistă a dreptului. Într-un astfel de context, nu pot să nu mă întreb cât de moral a fost jocul cu „uite demisia, nu-i demisia”, când doamna s-a aflat în cărți pentru funcția de ministru al Justiției", a scris Ana Birchall pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.