Ana Birchall, război total cu Savonea. Noi acuzații grave: "Era sau nu cu Iordache de mânuță?! Poate confirmă doamna Dăncilă!"


Ana Birchall, război total cu Savonea. Noi acuzații grave: "Era sau nu cu Iordache de mânuță?! Poate confirmă doamna Dăncilă!"

Lia Savonea, membru CSM şi fostă şefă a Consiliului, s-a folosit joi de site-ul instituției pentru a răspunde privitor la acuzațiile lansate de fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, care a relatat într-un interviu că şedinţele în care urma ca Adina Florea să fie validată în fruntea Secţiei Speciale erau puse în aşa fel încât cei care nu erau de acord să nu poată ajunge să voteze. Printre aceştia, se afla şi Ana Birchall. Mai mult, Lia Savonea a pretins că a avut doar întâlniri la nivel instituțional la sediul Guvernului.

CONSULTAȚI ȘI: VIDEO Birchall: "Savonea mă urmărea!" Cât de disperată era fosta președintă a CSM să o valideze pe Florea la șefia SS 

Savonea: "În cursul anului 2019, în calitate de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii şi în exercitarea prerogativelor legale de reprezentare instituţională, am participat, la sediul Guvernului României, la întâlniri instituţionale în scopul promovării unor interese punctuale ale sistemului judiciar – susţinerea adoptării unei soluţii legislative de prorogare a intrării în vigoare a dispoziţiilor legale privind admiterea în magistratură, problematica sediului unui tribunal, respectiv o întâlnire la care au participat şi alţi reprezentanţi ai unor instituţii din cadrul autorităţii judecătoreşti şi ale asociaţiilor profesionale. Cu privire la cea din urmă întâlnire a se vedea informarea de presă: AICI

Demersurile au fost efectuate exclusiv instituţional şi făcute cunoscute celorlalţi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Prin urmare, orice speculaţie vizând motivul şi contextul prezenţei mele la sediul Guvernului nu are nicio bază factuală.

Cât priveşte insinuările vizând modalitatea în care au fost fixate şedinţele Plenului, mă rezum doar la a preciza că, deşi iniţial ziua de şedinţă a fost stabilită de comun acord cu fostul ministru al justiţiei – doamna Ana Birchall într-o întâlnire informală, în prezenţa şi a celorlalţi membri ai Consiliului, ulterior, chiar domnia sa ne-a încunoştinţat că nu poate participa în ziua convenită, astfel cum rezultă şi din precizările ce pot fi vizualizate prin accesarea următorului link: AICI".

În acest context, fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a revenit cu o serie de dezvăluiri, spunând că Savonea omite strategic să spună că era cu deputatul PSD Florin "Ciordache" "de mânuță" în antecamera biroului Vioricăi Dăncilă la niște întâlniri la ceas de seară. Privind zilele în care Savonea programa ședințele CSM pentru a o valida pe Adina Florea la șefia SS, Ana Birchall a precizat că fosta președintă a CSM dezinformează în continuare: "În ceea ce privește „precizarea" doamnei Savonea privind stabilirea ședințelor de plen este absolut ridicolă în condițiile în care la baza afirmațiilor mele sunt scrisorile trimise instituțional susținute și de nenumărate apeluri publice prin care solicitam exact acest lucru: stabilirea unei zile și ore fixe astfel încât să pot să particip la ședintele plenului CSM în calitate de membru de drept și astfel să pot să îmi exercit dreptul de vot! Mai jos gasiti exemple de astfel de scrisori trimise institutional! Este de remarcat data, arătând astfel practica doamnei Savonea!".

Mai mult, Ana Birchall a lansat o nouă acuzație gravă la adresa Liei Savonea, spunând că "timp de peste o lună nu a mai programat ședintele de plen ale CSM de frică să nu fie revocată din funcție, în schimb, accepta să încaseze diurna lunară (destul de substanțială) deși locuiește la câțiva km de locul de muncă". Totodată, Birchall a amintit că Lia Savonea a fost și "este preocupată să secretizeze declarația de avere proprie și a soțului". 

Birchall, pe Facebook: "Doamna Savonea, aveți curajul, cu demisia dvs. semnată, să mă contraziceți că nu ați avut întâlniri cu Dăncilă împreună cu Iordache!??

Doamna Savonea a simțit nevoia să facă câteva precizări într-o manieră manipulativă deși, în calitate de judecător, ar trebui să știe și să respecte adevărul și realitatea, în integralitatea sa! Dacă am fi într-o sală de judecată, cu siguranță s-ar constata că a alterat și falsificat probele! Să le luăm pe rând:

1. Doamna Savonea susține că „în cursul anului 2019, în calitate de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii şi în exercitarea prerogativelor legale de reprezentare instituţională, am participat, la sediul Guvernului României, la întâlniri instituţionale în scopul promovării unor interese punctuale ale sistemului judiciar...Prin urmare, orice speculaţie vizând motivul şi contextul prezenţei mele la sediul Guvernului nu are nicio bază factuală."

În primul rând, eu nu am făcut nicio speculație privind subiectului întâlnirilor... astfel că, din start, „apărarea” sa are serioase vicii (de adevăr.. sic!), ci am relatat, factual, unde și cu cine am zărit-o prima dată pe doamna Savonea! Ceea ce omite strategic doamna Savonea este să spună negru pe alb dacă în acea zi, când am întâlnit-o în antecamera biroului doamnei Dăncilă, era sau nu cu Iordache de mânuță!? Doamna Savonea, smecherește (văd că este o practică în ultima vreme), spune că a mers la întâlniri cu „alţi reprezentanţi ai unor instituţii din cadrul autorităţii judecătoreşti şi ale asociaţiilor profesionale." Eu nu despre aceste întâlniri fac vorbire ci despre acele întâlniri la ceas de seară! În ce categorie, din cele enumerate de dvs., se încadrează domnul Iordache, doamna Savonea!?? Și dacă totusi doamna Savonea nu își mai aduce aminte de întâlnirea cu Iordache poate confirmă doamna Dăncilă și astfel îi reamintește și doamnei Savonea că tot este doamna Dăncilă la ceas de „amintiri din guvernare"! Doamna Dăncila sigur nu are cum să uite, nu?

2. În ceea ce privește „precizarea" doamnei Savonea privind stabilirea ședințelor de plen este absolut ridicolă în condițiile în care la baza afirmațiilor mele sunt scrisorile trimise instituțional susținute și de nenumărate apeluri publice prin care solicitam exact acest lucru: stabilirea unei zile și ore fixe astfel încât să pot să particip la ședintele plenului CSM în calitate de membru de drept și astfel să pot să îmi exercit dreptul de vot! Mai jos gasiti exemple de astfel de scrisori trimise institutional! Este de remarcat data, arătând astfel practica doamnei Savonea!

Zău că este chiar rușinică doamna Savonea să prezentați public, folosind inclusiv site-ul CSM, dovezi trunchiate care, dacă am fi într-o sală de judecată, ar atrage răspunderea dvs. profesională pentru că "ați fi pronunțat o sentință" care nu are nicio legătură cu realitatea și adevărul... ori, din onoare și respect, totuși ar trebui să aveți respect pentru roba de magistrat! Așa cum ar fi trebuit să aveți respect pentru instituția CSM și să vă fi dat demisia în secunda 2 când s-a constatat, printr-o decizie a unei instituții importante din statul român, că nu ați făcut nimic altceva decât m-ați hărțuit printr-un conflict interinstituțional imaginat, rezultat exclusiv din frustrările personale cauzate de insuccesul de a impune o anumită conducere la SIIJ!

Dar ce vorbesc eu de onoare la un magistrat care, timp de peste o lună, nu a mai programat ședintele de plen ale CSM (deși sigur erau probleme importante pentru sistemul judiciar) de frică să nu fie revocată din funcție, în schimb, accepta să încaseze diurna lunară (destul de substanțială) deși locuiește la câțiva km de locul de muncă sau care este preocupată să secretizeze declarația de avere proprie și a soțului!??

P.S. Un prieten francofon îmi spunea că numele Savonea ar putea fi tradus din limba franceză ca "săpunar". Ce coincidență... ".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.