ANALIZĂ. Românii care au refuzat să voteze la REFERENDUM au mare încredere în DRAGNEA


ANALIZĂ. Românii care au refuzat să voteze la REFERENDUM au mare încredere în DRAGNEA

IRES, institutul român pentru evaluare și strategie controlat de Vasile Dâncu, a dat publicității o analiză cu privire la caracteristicile socio-demografice și electorale ale participanților la votul pentru alegerile europarlamentare comparativ cu segmentarea votanților care au ales să pună ștampila pe toate cele trei buletine de vot, deci cei care au votat pentru ambele scrutine. Iată concluziile:

·     Cei care au votat la ambele scrutine sunt în medie mai tineri decât cei care au votat doar la europarlamentare.

·     Sunt în proporție semnificativ mai mare angajați la privat care au ales să voteze la ambele scrutine, în timp ce doi din trei indivizi care au votat doar la europarlamentare sunt pensionari.

·     Cei care au votat la ambele scrutine sunt mai activi în mediul online, însă mai puțin interesați de politică decât cei care au votat doar la europarlamentare.

·     Cei care au votat la ambele scrutine au încredere mai ridicată în Klaus Iohannis și în Dacian Cioloș, iar cei care au ales să voteze doar la europarlamentare au încredere crescută în Liviu Dragnea.

·     44% dintre cei care au votat doar la referendum s-au hotărât în ziua votului să participe la alegeri.

·     Fie că au votat și la europarlamentare sau numai la referendum, aproximativ 8 din 10 votanți au ales „Da” la ambele întrebări.

·     Doi din trei indivizi care au ales să voteze la europarlamentare, dar nu și la referendum, cred că România se îndreaptă într-o direcție bună.

·     Refuzul de a vota la referendum, în condițiile participării la alegerile europarlamentare, este preponderent în zona de sud a țării.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.