Anchetă zguduitoare EL PAIS: numărul oficial al morților de COVID-19 din SPANIA nu este cel real! SARS-CoV-2 ar fi ucis cu 60% mai mulți bolnavi decât au comunicat autoritățile


Anchetă zguduitoare EL PAIS: numărul oficial al morților de COVID-19 din SPANIA nu este cel real! SARS-CoV-2 ar fi ucis cu 60% mai mulți bolnavi decât au comunicat autoritățile

Decesele provocate în Spania de COVID-19 ar putea fi cu cel puțin 60% mai numeroase decât raportările oficiale care sunt în acest moment de aproape 28.500, potrivit unei investigații a cotidianului spaniol El Pais preluată de agenția Reuters.

Și asta pentru că statisticile oficiale au inclus numai decesele persoanelor diagnosticate oficial cu noul coronavirus, nu și pe cele în cazul cărora existau suspiciuni temeinice de infectare.

Numărul mic de teste, mai ales în faza de început a pandemiei, ar putea însemna că numărătoarea oficială e cu mult sub adevăratul dezastru produs de SARS-COV-2. Iar Spania nu e, cel mai probabil, singura țară în care s-a întâmplat așa dacă e să judecăm după explozia de infectări de la debutul pandemiei când virusului nu i se acorda cine știe ce atenție, se testa puțin, iar decedații erau îngropați în mare grabă.

El Pais avansează un număr amețitor de morți - cel puțin 44.868 - după ce a adăugat la numărătoarea oficială toți decedații suspectați anterior de infectare cu noul coronavirus, dar care nu au apucat să mai fie testați. Dacă calculele cotidianului spaniol sunt corecte, Spania ar deveni, după Marea Britanie, țara europeană în care COVIDUL a lovit cel mai puternic.

Ministerul Sănătății din Spania spune că a urmat protocoalele internaționale în ce privește numărătoarea deceselor produse de SARS-CoV-2, dar că, într-adevăr, numărul mai mare de decese pare să fie reflectat de alți indicatori oficiali.

„În toate pandemiile există dovezi că se înregistrează o creștere a deceselor indirect. Asta s-a întâmplat cel mai probabil și în actuala pandemie”, au afirmat oficiali din ministerul Sănătății citați de Reuters.

El Pais scrie că două instituții guvernamentale - Centrul Național de Epidemiologie și Centrul Național de Statistică - au înregistrat un surplus de mortalitate uluitor față de anii precedenți. În iunie, Centrul Național de Statistică a raportat, pentru primele 21 de săptămâni ale lui 2020, cu 43.945 mai mult decese față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.