Andrei Caramitru, cu lupa pe tentativa PSD de repatriere a aurului: "Cel mai grav ar fi dacă se pregătesc de dictatură"


Andrei Caramitru, cu lupa pe tentativa PSD de repatriere a aurului: "Cel mai grav ar fi dacă se pregătesc de dictatură"

Economistul Andrei Caramitru ia poziție joi, 28 februarie, în fața legii inițiate de președintele PSD, Liviu Dragnea, cu privire la repatrierea aurului Băncii Naționale Române(BNR).

Andrei Caramitru, membru USR, a postat pe Facebook un mesaj în care critică inițiativa legislativă legată de repatrierea aurului BNR care presupune o nouă lovitură din partea PSD, care se va concretiza cel mai probabil în toamnă, „când vor să schimbe Consiliul și Guvernatorul BNR”.

"Cel mai grav ar fi dacă se pregătesc de dictatură. Doar dictatorii (Maduro de exemplu sau Putin) vor să evite ca cineva să le ia aurul dacă apar sancțiuni internaționale dure sau nu mai sunt recunoscuți de comunitatea internațională. Din cauza asta - nu îl țin în centrele vestice financiare", a mai atras atenția expertul în finanțe. 

Redăm în totalitate postarea:

CE VOR SA FACĂ CU AURUL BNR? SE PREGĂTESC DE SANCȚIUNI INTERNAȚIONALE ???
Dragnea a inițiat o lege prin care sa forțeze repatrierea aurului BNR. 100 de tone - vreo 3-4 miliarde de EUR. Foarte ciudat - toate țările își țin marea majoritate a rezervelor de aur in conturi speciale in marile capitale financiare (New York, Londra) - doar așa poți “gestiona” contul pentru că doar acolo exista infrastructura necesară pentru aceste “depozite” speciale. Multi au sărit ca PSD-ul vrea sa fure aurul. Alții - ca sunt proști.
Care e totuși “logica” de fapt?
- In Italia, Guvernul e deja avansat în a ataca rezervele de aur. Berlusconi a vrut in trecut să le taxeze (pentru a face rost de bani la buget; dar nu a reușit). Acum populiștii la putere vor sa treacă rezerva din proprietatea Băncii Naționale în proprietatea guvernului (prin lege) - pentru a le folosi pentru plata deficitului. Teoretic ca țară Europeană nu ai voie să faci așa ceva, însă orice se poate când decizi să nu mai respecți tratatele. Insă - atenție - nu trebuie să repatriezi aurul pentru așa ceva (mai rău te încurcă dacă nu rămâne în conturile speciale din Londra - e mult mai greu să îl tranzacționezi)
- Cel mai grav ar fi dacă se pregătesc de dictatură. Doar dictatorii (Maduro de exemplu sau Putin) vor să evite ca cineva să le ia aurul dacă apar sancțiuni internaționale dure sau nu mai sunt recunoscuți de comunitatea internațională. Din cauza asta - nu îl țin în centrele vestice financiare
- Cum o lege durează până să fie adoptată, eu cred că pregătesc o lovitură dură pentru la toamnă când vor să schimbe Consiliul și Guvernatorul BNR, a scris Andrei Caramitru pe Facebook.

Reacția economistului vine în urma depunerii unui proiect de lege, miercuri, la Senat, de către Liviu Dragnea și Șerban Nicolae, care prevede modificarea Legii de funcționare a BNR și repatrierea aurului României în proporție de 95%.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.