Andrei Caramitru devoalează de ce se luptă PSD cu băncile. Cum alimentează PSDragnea fenomenul corupției

Economistul USR, Andrei Caramitru, a analizat pe Facebook motivul pentru care PSD duce lupta cu băncile, concretizată și prin OUG 114. Întrucât românii au în proporție de 58% conturi bancare în timp ce europenii în proporție de 95%, PSD a mai găsit o portiță de e alimenta fenomenul corupției, așa cum ilustrează și Andrei Caramitru: "PSD s-a suit pe valul ăsta și face un rău incredibil cu “taxa pe lăcomie” sau pe hărnicie sau cum s-o mai chema. Strategii de Chipăros “inteligent (...) Din cauza asta - corupția este susținută pentru că e atât de mult cash care se învârte în afara sistemului bancar".

Totodată, Andrei Caramitru identifică două probleme ce țin de bănci.

Redăm postarea lui Andrei Caramitru în întregime:

„CE FACEM CU BĂNCILE?

Multă lume înjură băncile - dobânzi și comisioane prea mari, dau greu finanțare, nu tratează bine clienții. PSD s-a suit pe valul ăsta și face un rău incredibil cu “taxa pe lăcomie” sau pe hărnicie sau cum s-o mai chema. Strategii de Chipăros “inteligent”.

Cred că, pentru orice program economic și pentru o guvernare responsabilă - trebuie să identificăm problemele reale și cum să ameliorăm finanțarea economiei (fără asta putem uita de creștere economică reală).

Eu cred că sunt 2 probleme de fapt:

- prea puțini oameni au conturi bancare (58% la noi, 95% în Europa). Pentru că - ruralul este foarte mare (și e costisitor să ai sucursale, ATM-uri și POS-uri în fiecare sat), pensiile sunt plătite majoritar cash în plic

- nivelul creditării pentru IMM-uri e mult prea scăzut. Pentru că - legislația e absurdă în prea multe locuri (încurajează firmele care nu investesc și descurajează pe celelalte, nu protejează creditorul) și IMM-urile sunt defiscalizate (nu raportează tot pentru că taxele sunt prea mari în special pe muncă - și atunci devin ne-bancabile).

Din cauza asta - corupția este susținută pentru că e atât de mult cash care se învârte în afara sistemului bancar. Și dobânzile sunt mari (volume mici, cost mare pe fiecare leu din bănci).

Haideți să votăm naibii inteligent o dată. Nu mai avem timp. Ne prăbușim. Mai avem o singură șansă. Atât. #26Mai”, a scris Andrei Caramitru pe Facebook.