Argumentele JURIDICE: de ce a fost LEGAL Mitingul DIASPOREI din 10 August EXCLUSIV


Argumentele JURIDICE: de ce a fost LEGAL Mitingul DIASPOREI  din 10 August EXCLUSIV

Liviu Petrina – unul dintre foștii lideri ai PNȚCD, actualmente președinte al Societății Maritain – prezintă, în exclusivitate pentru Podul.ro, 4 argumente în sprijinul legalității mintingului Diasporei din 10 August, reprimat prin violențe fără precedent de Jandarmeria Română.  

Vă prezentăm argumentele expuse de Petrina.

”1. Adunarea Publică anunţată de Federaţia Românilor de Pretutindeni pentru 10 August 2018 a devenit legală  încă din 17 iunie 2018, deoarece Declaraţia prealabilă, cerută de Legea 60/1991, a fost depusă în 15 iunie 2018, iar Primarul nu a indicat oprirea Mitingului în termenul legal de două zile (48 de ore) (Art. 10(2)). Decizia de „interzicere” Nr. 1633357/2375/6/ are data de 26 iunie 2018, deci a depăşit cu nouă zile termenul legal.

2. La 23.VII.2018, prin Doamna Primar, s-a revenit asupra „interzicerii”, dânsa anunţând, printr-un Comunicat, că „Mitingul Diasporei poate să se desfăşoare la 10 August 2018”.

3. Mai mult: cu câteva zile înainte de Miting, Primăria a realizat un „Protocol privind organizarea şi desfăşurarea Adunării Publice solicitată pentru data de 10 august 2018”. Protocolul este „Aprobat [de] Primar[ul] General Gabriela Firea”, sub semnătură. Primăreasa l-a aprobat aşa cum este, nesemnat „Din partea Organizatorului”. Legea nu obligă pe organizatori să semneze.

4. La 3 octombrie şi la 28 noiembrie 2018, Societatea Creştin-Democrată Maritain (apropiată de Partidul Corectei Guvernări) a cerut Doamnei Primar să facă o Declaraţie prin care să afirme adevărul: Mitingul a fost legal. La 11.XII.2018 s-a primit de la Primărie un răspuns din care rezultă că Doamna Primar „a aprobat” Mitingul Diasporei.

Toate documentele menţionate la punctele 1, 2, 3, 4 se pot consulta pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti, la secţiunea ”comunicate de presă” – mai multe detalii AICI

Trecem peste faptul important că Mitingul este „aprobat” de Constituţie, iar o primărie are doar obligaţia de a veghea pentru ca cei doritori să poată demonstra în condiţii civilizate.

După Mitingul Diasporei, autorităţile, speriate de modul cum au fost condamnate pentru abuzurile criminale făcute împotriva demonstranţilor paşnici, au lansat o teorie mincinoasă: mitingul ar fi fost „neautorizat””, susține Liviu Petrina, într-un comunicat remis Podul.ro.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.