Articol nuclear în Le Figaro despre victoria lui Kovesi: Dragnea privește din celulă cum rivala sa devine procuror-șef european


Articol nuclear în Le Figaro despre victoria lui Kovesi: Dragnea privește din celulă cum rivala sa devine procuror-șef european

Angajată în lupta anticorupție, dar sancționată de puterea din țara sa, Laura Codruța Kovesi va conduce Parchetul European. Justiția a avut câștig de cauză, iar statul de drept creat de democrațiile occidentale a prevalat – aceasta este semnificația viitoarei preluări a nolui post de procuror european de către Kovesi pe care nimic nu o mai poate împiedica să acceadă la această funcție din moment ce Parisul a decis retragerea contracandidatului său, scrie Le Figaro, preluat de digi24.ro.
În fruntea Parchetului European, fosta șefă a DNA se va ocupa de lupta împotriva fraudelor cu fonduri UE, corupției și spălării de bani.

Liviu Dragnea va privi din celulă victoria rivalei sale. Fostul șef al PSD, urmașul Partidului Comunist, a început o bătălie împotriva procuroarei încă de la victoria PSD la alegerile legislative din 2016, scrie Le Figaro.

În perioada când a condus DNA, instituția a trimis în judecată un fost premier și zeci de miniștri, parlamentari și înalți funcționari.

Condamnat pentru fraudă electorală, fapt care nu i-a permis să preia conducerea Guvernului, Dragnea avea pe rol un al doilea proces, dosarul angajărilor fictive. De aici și graba sa de a reforma justiția, scrie Le Figaro, care amintește de protestele masive din iarna lui 2017, față de OUG 13, când oamenii ieșiți în stradă scandau numele lui Kovesi.

Le Figaro scrie că DNA, inițial parchet anticorupție, a fost creată la cerințele Uniunii Europene și că sub conducerea Laurei Codruța Kovesi au fost triumiși în judecată înalți demnitari.

„KO-ul împotriva politicienilor corupți urma să fie pronunțat atunci când PSD-ul lui Liviu Dragnea a decis să schimbe regulile. Prin legi și ordonanțe, a modificat Codurile penale, statutul magistraților, a reluat controlul asupra carierelor magistraților și anchetelor disciplinare. Așa a fost revocată Kovesi de la DNA, apoi suspectată de „abuz de putere, corupție și mărturie mincinoasă”, dar aceste acuzații mincinoase au fost ridicate”, scrie Le Figaro.

 Mai multe detalii AICI

Și fostul premier Dacian Cioloș, în prezent europarlamentar PLUS și lider al grupului Renew Europe din PE, a scris, joi seară, pe Facebook că victoria lui Kovesi este o certitudine, fosta șefă a DNA bucurându-se de suportul Parlamentului European: „În urma deciziei pe care am luat-o, în această dimineață, în Conferința Președinților din Parlamentul European, Laura Codruța Kovesi se bucură de sprijinul total al Parlamentului pentru funcția de procuror-șef european.

David Sassoli* urmează să trimită Consiliului Uniunii Europene această decizie.” 

N. red: Sassoli este noul președinte al Parlamentului European

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.