Autocratul Erdogan apasă pedala antisemitismului și anticreștinismului! Fundamentalismul islamic al AKP


  • ACP
  • Oct 21, 2019 14:38
  • 2612
Autocratul Erdogan apasă pedala antisemitismului și anticreștinismului! Fundamentalismul islamic al AKP

Partidul de guvernământ din Turcia – AKP, coordonat de Erdogan – a avut în program, încă de la înființarea sa, angajarea cu toate forțele în revigorarea Islamului, fiind conectat cu o mulțime de fundații și asociații religioase care l-au susțint și care au beneficiat apoi de contracte și subvenții generoase din partea administrației de stat.

Deși Turcia s-a luptat să intre în rândul țărilor europene încă din 1987, când a solicitat oficial admiterea în rândul țărilor Comunității Economice Europene, îndată ce Erdogan și partidul său, AKP, au ajuns la putere, direcția luată de Ankara a părut să fie mai degrabă una asemănătoare Pakistanului, de creare a unui stat islamic în care să se trăiască cât mai mult în conformitate cu rigorile Coranului și ale tradiției islamice. Numai că în Turcia reislamizată autoritatea religioasă a fost subordonată autorității laice a președintelui și a partidului său, care administrează cu vigilență viața religioasă prin intermediul Directoratului Afacerilor Religioase, ori prin intervenție directă.

Așadar, ultimul cuvânt în materie de autoritate religioasă îl are în fapt președintele Erdogan și partidul care îl susține, AKP.

De notat că – în perioada în care țări precum Egiptul, Irakul și chiar Emiratele Arabe își arată oficial atenția pentru comunitățile creștine traumatizate de crimele și distrugerile produse de islamiștii radicalizați, participând la reconstrucția bisericilor distruse și afirmând importanța comunităților creștine –, puterea din Turcia pare să o ia, la pas, într-o direcție total opusă.

Zilele acestea au apărut în provincia Konya (din centrul Turciei) panouri care propagă mesaje agresive îndreptate explicit împotriva creștinilor și evreilor. Panourile aparțin partidului de guvernământ, AKP, iar mesajele sunt însoțite de însemnele Asociației Tinerilor din Anatolia și ale altei asociații și conțin, pe lângă mesajul scandalos, și imaginea unei cruci și a stelei lui David stropite cu sânge.

”Nu vă faceți prieteni evrei și creștini. Sunt prieteni unii cu ceilalți. Iar cine îi face prieteni este unul dintre ei. Allah nu călăuzește comunitatea lor” – este un citat din Coran, din capitolul 5, versetul 51, scos cu totul din context, și care se referă la un moment din viața lui Mohamed.

Panourile au înfuriat o mulțime de turci care nu rezonează deloc cu periculosul mesaj, după cum relatează publicația turcă Ahval News, dar din partea comunităților creștine și evreiești nu a fost înregistrat nici un comentariu, ceea ce arată, indiferent de unghiul în care ne-am raporta la această problemă, că situația lor este într-adevăr foarte complicată în Turcia – mai multe detalii AICI.  

În schimb, pe Twitter au fost făcute o mulțime de comentarii din partea turcilor indignati de înfiorătorul și intolerantul mesaj al panourilor. O utilizatoare, Ismiayse spune ”Groaznic! Nu știu cum aveți voie să puneți aceste afișe!”. Alt utilizator întreabă, retoric: ”Când îi faci pe oameni să fie unii împotriva celorlalți, ești un bun musulman?” – mai multe detalii AICI.

Directoratul Afacerilor Religioase semnalase deja Ankarei, anul acesta, pericolul pe care îl reprezintă prezența tot mai vizibila a asociațiilor religioase fundamentaliste în administrația și societatea turcă, dar aceste asociații au susținut și susțin partidul de guvernământ, AKP, care se află acum într-o situație foarte dificilă, fiind foarte aproape de pierderea puterii în Palament, după ce a pierdut deja primăriile din Istanbul și Ankara – mai multe detalii AICI.

Dacă AKP pierde majoritatea, atunci și Erdogan își va pierde, finalmente, mare parte din putere. Iar acum, în perioada campaniei militare, când multe minți se înfierbântă, vocile puternicelor fundații și asociații religioase care-l susțin pe Erdogan se aud din ce în ce mai puternic, iar mesajele acestor sunt, din ce în ce mai des, fundamentaliste de-a dreptul. În condițiile acestea, Turcia – cu toată opoziția mulțimii imense a cetățenilor săi decenți – se poate trezi într-o situație mult mai periculoasă decât cea în care deja se află. Și asta nu e în nici un caz de dorit.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.