Autocratul rus Vladimir Putin sponsorizează o adevărată armată privată în statele eșuate ale continentului African


Autocratul rus Vladimir Putin sponsorizează o adevărată armată privată în statele eșuate ale continentului African

Rusia are o prezență militară substanțială în Republica Centrafricană. Străzile sunt împânzite de afișe de propagandă care proclamă prietenia cu Rusia, mai ceva ca în timpul Războiului Rece, iar o stație de radio locală repetă balade rusești și lecții de limbă rusă. Noii recruți din armata Republicii Centrafricane sunt antrenați în rusă, de ruși, folosind arme rusești, relatează CNN.

Campania de propagandă a Rusiei în această țară sfâșiată de război nu este, însă, atât de directă pe cât pare. Rușii se folosesc de o combinație de merceneri și PR inteligent pentru a crește influența Moscovei, a-și învinge rivalii din zonă și pentru a se impune din nou ca un jucător important de pe scena internațională în regiune.

O lungă investigație a CNN arată că această incursiune ambițioasă în inima Africii e sponsorizată de Evgeny Prigozhin, un oligarh într-atât de apropiat de cercurile de putere de la Kremlin încât este numit „bucătarul lui Vladimir Putin“. Prigozhin este unul dintre cei care a primit sancțiuni din partea Statelor Unite pentru fondarea agenției care s-a ocupat de intervenția rusească în favoarea lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din 2016.

Conglomeratul lui Prigozhin include companii precum Lobaye, o firmă de investiții care finanțează posturi de radio din Republica Centrafricană. Finanțează, de asemenea, antrenarea recruților armatei statului african de către 250 de mercenari ruși. Prigozhin primește la schimb concesii generoase pentru a explora și exploata minele de diamante și aur în țara care e o bogată sursă de metale prețioase.

Prigozhin nu e străin de lumea mercenarilor. El ar fi unul dintre principalii actori din spatele Wagner, o bandă de astfel de mercenari care a jucat un rol important în conflictele din Siria și estul Ucrainei. Unul dintre complicii săi conduce acea „companie”.

Drumul jurnaliștilor de la CNN începe cu un martor, la mii de kilometri depărtare, într-un apartament din epoca sovietică. Un mercenar rus stă pe scaun în întuneric în timp ce-și aprinde țigări una de la cealaltă și se pregătește să vorbească pentru prima oară despre viața sa într-o armată secretă care nici măcar nu există din punct de vedere oficial.

A luptat în Cecenia împotriva rebelilor separatiști și în Siria pentru a sprijini regimul lui Bashar al-Assad. Cere ca identitatea să-i fie ascunsă, de teama represaliilor care ar putea veni dacă se află ca a vorbit despre forța militară care ajută la extinderea puterii și influenței rusești în regiunile instabile ale lumii.

Plata pentru serviciile sale a fost făcute de Wagner: „E vorba de o unitate militară care face tot ce dictează Putin”, adaugă el. O acuzație pe care Kremlinul o neagă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.