AVERTISMENTUL unui expert în spațiul sovietic: CORUPȚIA este noul COMUNISM propagat de Putin. Refacerea URSS, slăbirea și controlul statelor-țintă


AVERTISMENTUL unui expert în spațiul sovietic: CORUPȚIA este noul COMUNISM propagat de Putin. Refacerea URSS, slăbirea și controlul statelor-țintă

Expertul în spațiul ex-comunist Brian Whitmore (Radio Europa Liberă) trage un sugestiv semnal de alarmă, într-un interviu acordat Digi 24, avertizând că noul comunism este corupția, Putin și Federația Rusă încurajând din plin fenomenul și păpușându-i pe politrucii și afaceriștii reprobabili pentru a slăbi și a arunca în marasm statele-țintă.

Brian Whitmore apreciază rezistența României la manipulările și urzelile Kremlinului, dar explică faptul că, indiferent de valențele actualului context geostrategic internațional, Putin nu se va opri până nu va obține o nouă URSS.

„Ce vrea Putin? Vrea ceva ce nu-i putem da. Vrea înapoi vechiul imperiu, vrea ca suveranitatea vecinilor lui să ia sfârşit şi de aceea nu cred că se va opri până nu obţine toate astea. Ca atare, tot ceea ce trebuie să facem este să-l ţinem în frâu, să prevenim toate acestea. Pentru că acum vedem cum a început asta în fostele republici sovietice, începând cu Ucraina.

Cred că primul pas este să readucă, să refacă fosta URSS, iar al doilea să refacă Tratatul de la Varşovia. Cred că Putin se va opri doar când va obţine ceea ce doreşte. Este ceva ce nu putem concepe, să se apropie de un asemenea stadiu, aşa că trebuie să-i îngrădim acţiunile. Trebuie să nu ne mai întrebăm ce vrea Putin, pentru că eu cred că ştim deja ce vrea şi ar trebui să ne întrebăm ce vrem noi. Noi vrem să asigurăm securitatea noastră şi a aliaţilor noştri, indiferent că se află în vecinătatea Rusiei sau nu.

Cred că vedem o rezistenţă serioasă în România, de exemplu, în acest moment. S-ar putea ca nu toată lumea să fie de acord cu asta, dar eu văd multă rezistenţă în România. Cred că pe măsură ce mergi spre Vest, cred că tot mai puţini oameni înţeleg această ameninţare. În Polonia, Ţările Baltice sau România cred că înţelegeţi foarte bine, foarte devreme, că se întâmplă în regiune ceva ameninţător.

Vedem cum corupţia a fost instrumentalizată, transformată într-o armă. Asta am vrut să spun când am folosit expresia corupţia este noul comunism, este un concept folosit din plin. Am făcut nişte cercetări legate de o companie de energie din Cehia, numită Vemex. Avea o conducere lipsită de transparenţă, care făcea multe achiziţii energetice în toată ţara, care avea legături cu politicieni cu multă influenţă. Când am început să cercetăm pentru a afla cine o deţine cu adevărat am dat de o firmă-fantomă din Austria, care la rândul ei era deţinută de o firmă-fantomă din Cipru, urmărind traseul banilor cât de mult am putut, la capăt am dat de Gazprom”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.