Avocata Laurei Codruța Kovesi susține tranșant: “Se impune o reformă a Curții Constituționale”

După ce statul român a fost condamnat la CEDO pentru încălcarea unor drepturi fundamentale ale fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, s-a ridicat în mai multe medii de dezbatere o problemă esențială astăzi: este cumva Curtea Constituțională a României o vulnerabilitate în acest moment? Pentru că însăși Curtea Europeană a Drepturilor Omului a susținut în hotărârea ei că CCR a încălcat drepturi fundamentale, oprind un procuror din a se exprima liber și din a contesta o decizie în fața unei instanțe de judecată.

În acest context, avocata Laurei Codruța Kovesi, Nicoleta Popescu, susține că decizia CEDO ar putea veni acum ca un stimulent în reformarea CCR.

Avocata Nicoleta Popescu, femeia care se află în spatele acestei victorii uriașe a Laurei Codruța Kovesi, are o vastă experiență la CEDO, bifând până în prezent 31 de cauze castigate împotriva statului român. Ca atare, ea susține că dacă o decizie a CEDO nu atrage după sine și modificări esențiale la nivel legislative, atunci ea nu are decât o greutate simbolică.

Se impune o reformă a Curții Constituționale, care a dus la o cauză de condamnare a statului român. Cum trebuie făcută practic această reformă a Curții Constituționale este evident atributul Parlamentului. Însă atrag atenția că ar trebui să existe totuși un efect al acestei hotărâri CEDO. Dacă noi, ca cetățeni, ca societate civilă, nu ne dorim să acționăm atunci când suntem atenționați de Curtea Europeană a Drepturilor Omului că ceva nu funcționează în sistemul național, atunci hotărârile rămân fără efect., a declarat Nicoleta Popescu într-un interviu pentru platforma Presshub.

Mai mult, avocata a observat în cariera sa că statul român preferă să plătească daune și să nu repare efectiv cauzele care au dus la condamnări. Ei bine, Laura Codruța Kovesi nu a solicitat nici despăgubiri financiare și nici nu va beneficia de revizuirea deciziei de revocare a sa din funcția de procuror-șef al DNA. În consecință, decizia CEDO ar trebui să aibă totuși niște efecte. Mai mult decât simbolice. Altfel, statul român n-a înțeles nimic, iar victoria lui Kovesi la CEDO va rămâne strict o rezolvare a unei probleme de orgoliu, când ar putea fi mult mai mult de atât. Ar putea da startul unei reforme așteptate de mulți ani a CCR.

“E foarte multe ori statul român preferă să plătească acele despăgubiri reclamanților și să se oprească aici. Or, nu este corect ca atunci când Curtea Europeană vine, constată, te condamnă, te atenționează și-ți spune: ai probleme legislative, ai probleme de disfuncționalitate instituțională, disfuncționalitatea legislativă și trebuie să te conformezi astfel încât pe viitor să nu mai ajungi în situația de a avea condamnări împotriva statului., a mai declarat avocata pentru Presshub.