Avocatul Cristian Băcanu explică utilitatea referendumului pentru justiție în forma decisă de Administrația Prezidențială: "Va fi folosit ca unealtă juridică în fața CCR!"


Avocatul Cristian Băcanu explică utilitatea referendumului pentru justiție în forma decisă de Administrația Prezidențială: "Va fi folosit ca unealtă juridică în fața CCR!"

Administrația Prezidențială a anunțat întrebările referendumului pentru justiție ce va avea loc în data de 26 mai odată cu alegerile europarlamentare. 

Redăm textul întrebărilor:

"1 - Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2 - Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infacțiunilor, pedepselor și organizării judiciare și cuextinderea dreptului de a ataca ordonanțele de urgență la CCR?".

În acext context, avocatul Cristian Băcanu, președintele Comisiei Juridice din cadrul PNL București, a vorbit la Realitatea TV despre utilitatea acestui referendum pentru justiție în raport cu întrebările anunțate de Administrația Prezidențială. Astfel, juristul a transmis că întrebările găsite de președinte sunt foarte utile, referendumul devenind un baraj în calea atacului PSD asupra justiției. 

"Mi se par foarte utile aceste întrebări. Sunt la prima vedere puțin tehnice, dar extrem de utile în lupta cu ceea ce fac domnii de la PSD, ALDE și UDMR. De multe ori am auzit în spațiul public că nu ar fi util un referendum, că nu ne ajută cu nimic. Vreau să vă spun că eu nu sunt de acord cu asta și cred că aceste întrebări în măsura în care oamenii vor vota Da în 26 mai ne vor ajuta pe noi ca societate și țară foarte mult pentru că vor constitui un real baraj împotriva actelor normative adoptate fie pe calea OUG, fie în Parlament de către actuala majoritate", a spus liberalul. 

Totodată, confruntat cu posibilitatea ca acest referendum să nu aibă niciun impact precum cel privind numărul de 300 de parlamentari, Cristian Băcanu a negat acest scenariu explicând că voința populară va fi folosită ca unealtă juridică în fața CCR atunci când va fi atacată de către opoziție o lege abuzivă dată de PSD-ALDE-UDMR.

"Este o situație fundamnetal diferită față de referendumul din 2009. Ce se întâmplă? Constituția prevede că voința populară se exprimă prin referendum. Atunci voința populară a fost exprimată prin referendum și autoritățile statului au trebuit să o pună în aplicate construind cadrul normativ care să ducă la ceea ce a vrut poporul. Acum diferența este că voința populară va constitui un blocaj împotriva unor acte normative. Cum va funcționa acest mecanism? În momentul în care ei adoptă un act normativ va fi sesizată CCR, ceea ce se întâmplă și astăzi, iar în fața Curții Constituționale juriștii care lucrează la acele sesizări vor invoca expres voința populară exprimată la referendumul din 26 mai. Acest referendum va fi folosit ca unealtă juridică în fața CCR. De fiecare dată când vom ataca o lege abuzivă dată de PSD-ALDE-UDMR la CCR, vom folosi voința populară pentru că știți ce se întâmplă? Într-o democrație puterea Parlamentului și a Guvernului derivă de la popor, ori dacă poporul într-un mod participativ printr-un referendum și-a exprimat direct voința, Parlamentul nu poate să treacă peste această voință și a spus-o deja CCR întrucât avem o decizie în acest sens", a mai menționat avocatul Cristian Băcanu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.