Avocatul Cristian Băcanu prezintă implicațiile unei OUG pe amnistie și grațiere: Riscăm să se închidă multe uși! EXCLUSIV INTERVIU

România este pusă pe jar zilele acestea de informația apărută pe surse conform căreia ar urma să fie dată controversata orodnanță de urgență pe amnistie și grațiere. În acest context, redacția podul.ro i-a luat un scurt interviu președintelui Comisiei Juridice a PNL București, Cristian Băcanu.

Reporter Podul.ro: În condițiile în care s-ar da o OUG pe amnistie și grațiere, indiferent de conținut, ce riscuri vor apărea atât pentru România cât și pentru cetățeni?

Cristian Băcanu: Cred că România va avea foarte mult de pierdut pe plan extern, mai ales în contextul în care urmează Președintia rotativă a Consiliului UE. O astfel de ordonanță ar putea avea ca efect decredibilizarea completă a Guvernul României, riscând astfel să se închidă multe uși. Pe plan intern, ar fi o palmă dată democrației creând impresia că legea nu trebuie respectată de către cei puternici.

Reporter Podul. ro: Poate veni proiectul de OUG de la Ministerul de Interne conform legislației în vigoare (s-a tot vehiculat că acolo se pregătește) sau revine exclusiv ministerului Justiției? Cei de la PSD au cum să schimbe procedura?

Cristian Băcanu: În mod normal, o astfel de ordonanță trebuie să plece de la Ministerul Justiției ca minister inițiator. Cu toate acestea, nu există nicio sancțiune dacă Ordonanța pleacă de la un alt minister, de exemplu de la Ministerul doamnei Carmen "decât" Dan.