Bacalaureatul nu se anulează! Declarația Monicăi Anisie care pune capăt isteriei declanșate de Antena 3


Bacalaureatul nu se anulează! Declarația Monicăi Anisie care pune capăt isteriei declanșate de Antena 3

După o serie de reacții critice la adresa ideii de anulare a examenului de Bacalaureat aruncate pervers în spațiul public de Antena3, pe motiv de risc de îmbolnăvire și propagare a noului coronavirus, ministrul Educației, Monica Anisie, a tranșat problema printr-o declarație care nu mai lasă loc de interpretări.  

”Nu există nici măcar teoretic varianta anulării examenelor”, a precizat Monica Anisie, ministrul Educației, în exclusivitate pentru Educație Privată.

Și fostul ministru la Educației, Daniel Funeriu, a criticat aspru Antena 3 și celelalte persoane publice care susțin ideea anulării Bacalaureatului, invocând în acest sens o serie de argumente prin care reliefează că riscul pentru sănătate este aproape de zero în cazul organizării respectivului examen. Detalii AICI

Anisie, pentru Educație Privată:

”Nu există nici măcar teoretic varianta anulării examenelor, cum de altfel nu a existat vreodată o intenție de inghețare a anului școlar. La momentul acesta, nu există niciun motiv să ne gândim la așa ceva. Ministerul Educației Naționale pregătește, împreună cu Ministerul Sănătății, procedurile specifice pentru prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor, pe bazxa ordinului comun care a fost deja emis.

Metodologiile sunt aprobate și publicate în Monitorul Oficial. Inspectoratele Școlare Județene și conducerile unităților de învățământ se pregătesc pentru redeschiderea școlilor. Inspectoratele colaborează cu Direcțiile de Sănătate Publică, pentru ca în fiecare unitate de învățământ să exiiste câte un cadru medical care va asigura permanența și triajul epidemiologic. Foarte multe unități de învățământ sunt deja pregătite și au luat măsurile necesare. Ministerul Educației și Cercetării se află în plină procedură de achiziție a măștilor. Am reluat procedura, în așa fel încât să fie totul pregătit la timp. Copiii trebuie să respecte măsurile de prevenție.”

Potrivit Agerpres, care citează un comunicat al MEC, calendarul examenului de Bacalaureat a fost aprobat prin ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării, prima probă, cea la Limba şi literatura română, urmând să aibă loc pe 22 iunie.

Înscrierile sunt programate în perioada 3 - 10 iunie, iar între 11 şi 17 iunie - echivalarea şi recunoaşterea competenţelor lingvistice şi digitale.

Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine pe 23 iunie proba la Limba şi literatura maternă - proba E b) - proba scrisă.

În data de 24 iunie va avea loc Proba obligatorie a profilului - proba E c) - proba scrisă, iar pe 25 iunie proba la alegere a profilului şi a specializării - proba E d) - proba scrisă.

Rezultatele vor fi afişate pe 30 iunie, până la ora 12,00.

Contestaţiile vor putea fi depuse pe 30 iunie, în intervalul orar 16,00 - 20,00, şi pe 1 iulie între 8,00 - 12,00.

Rezultatele finale după rezolvarea contestaţiilor vor fi afişate pe 5 iulie.

Potrivit comunicatului de presă, ordinul de ministru urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

În contextul epidemiologic actual, conform ordinului, se consideră centru de examen unitatea de învăţământ la care s-au înscris cel puţin 30 de candidaţi proveniţi din seria curentă şi/sau din seriile anterioare.

Condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a fi centru de examen sunt următoarele: organizarea sălilor de examen să se realizeze astfel încât în fiecare candidaţii să fie repartizaţi la o distanţă de minimum 2 metri unul faţă de celălalt stânga/dreapta - faţă/spate; sălile de examen şi sălile în care îşi desfăşoară activitatea comisia din centrul respectiv se află, de regulă, în aceeaşi clădire; sălile deţin sisteme de supraveghere audio-video.

"Până la data de 8 iunie 2020, Comisia judeţeană de bacalaureat/a municipiului Bucureşti va nominaliza centrele de examen dintre unităţile de învăţământ care îndeplinesc condiţiile enumerate mai sus şi centrele zonale de evaluare, precum şi unităţile de învăţământ arondate acestora. Centrele zonale de evaluare se organizează pentru minimum 500 de candidaţi şi maximum 1.000 de candidaţi", afirmă aceeaşi sursă.

MEC precizează că elevii care se află în izolare sau cei confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus, dar şi cei care au diferite afecţiuni cronice sau cei care prezintă un risc crescut de infecţie/de a dezvolta complicaţii asociate infecţiei SARS-CoV-2 vor susţine probele pentru examenul naţional de Bacalaureat conform unei proceduri speciale, elaborate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii.

"Pentru examenul naţional de Bacalaureat, supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un profesor asistent. Comisiile judeţene de bacalaureat/a municipiului Bucureşti, comisiile de bacalaureat din centrele de examen, comisiile de bacalaureat din centrele zonale de evaluare, comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti de contestaţii au obligaţia aplicării întocmai a tuturor procedurilor referitoare la asigurarea securităţii igienico-sanitare a elevilor şi a întregului personal implicat în desfăşurarea examenului naţional de Bacalaureat", se mai arată în comunicatul de presă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.