Baronii PNL trădează din nou: noul USL complotează ca primarii să se aleagă tot într-un singur tur!


Baronii PNL trădează din nou: noul USL complotează ca primarii să se aleagă tot într-un singur tur!

O analiză bazată pe fapte din istoria recentă a PNL!

Guvernul PNL face joc de scenă când își asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. În spatele ușilor închise, vechea gașcă uselistă s-a refăcut și s-a înțeles cu PSD ca această reglementare să nu fie adoptată. PSD va depune moțiune de cenzură, ea va trece și va începe procedura de declanșare a anticipatelor. Desigur, procedurile sunt complicate și există multe elemente care pot face ca acest aranjament uselist să pice. De exemplu, mulți parlamentari PSD, ALDE sau Pro România știu că, dacă se declanșează anticipatele și nu vor avea un mandat întreg, vor pierde o parte din pensia specială. Acești desperados ar putea să voteze orice guvern doar pentru a evita anticipatele.

Dar, în etapa actuală, vă pot spune că baronii PNL susțin moțiunea de cenzură pe care o va depune PSD. O susțin pentru a opri astfel trecerea la sistemul de alegere a primarilor în două tururi. Să nu ne facem prea multe iluzii: primarii liberali, majoritatea lor, se tem la fel de mult ca și cei din PSD de votul în două tururi. La fel ca și pesediștii, ei se bazează, la vot, pe o minoritate dependentă de diferite ajutoare sociale, minoritate pe care o controlează.

Ce înseamnă posibila respingerea  asumării răspunderii pe legea privind alegerea primarilor în două tururi? Aparent, e o știre bună: începe complicata procedură a alegerilor anticipate. În realitate este o veste proastă: Firea are 90% șanse să rămână primar. PSD își va conserva în mare măsură uriașa structură la nivel local. Desființarea Ciumei Roșii va fi un proiect tot mai îndepărtat.

La București este situația cea mai dramatică situație. USR și PLUS sunt incapabile să se înțeleagă pe cine vor susține la primărie. Deocamdată, nici măcar nu s-au înțeles cum ar putea stabili candidatul unic. Situația acestor formațiuni troțkiste este complicată de răfuielile interne: gruparea Barna nu-l vrea pe Nicușor Dan, care e susținut de USR București. Barna l-ar prefera pe candidatul PLUS, Vlad Voiculescu, fiindcă se teme că, dacă Nicușor Dan ajunge primar, își va lua partidul înapoi. Din acest haos, anticiparea mea este că vor candida și Nicușor Dan, și Vlad Voiculescu, în pofida asigurărilor publice că nu vor sparge unitatea opoziției. În aceste condiții, PNL nu se va jena să vină cu propriul candidat la primăria București. Pe scurt, votul taberei anti-PSD se va rupe între trei sau chiar patru candidați, iar Firea, care are un bazin electoral fidel, ar putea câștiga cu votul a circa 30% din alegătorii care vor veni la urne. Istoria din 2016 s-ar putea repeta, șansele sunt tot mai mari.

PNL pregătește, acum, o cumplită operațiune de înșelare a electoratului și vrea să declanșeze anticipatele cât mai repede pentru ca alegătorii să nu-i vadă chipul uselist, anti-reformist. Câteva piese cheie ale fostei guvernări PSD au rămas în funcție: Raed Arafat, Mirela Călugăreanu (șefa ANAF) sau Victor Opaschi, fostul consilier al lui Iliescu păstrat de Ludovic Orban în fruntea secretariatului pentru Culte. Mă tem că, după acest ultim ciclu de alegeri – locale și parlamentare – și având deja Cotroceniul sub control, PNL va da jos masca reformistă. Și va trăda din nou oamenii de dreapta care și-au pus speranța în acest partid. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.