Bătălia clanurilor în PSD: Viorica s-a impus cu organizarea rapidă a Congresului, dar parlamentarii controlați de tabăra adversă ar putea vota moțiunea împotriva Guvernului


Bătălia clanurilor în PSD: Viorica s-a impus cu organizarea rapidă a Congresului, dar parlamentarii controlați de tabăra adversă ar putea vota moțiunea împotriva Guvernului

UPDATE

Viorica Dăncilă a oferit declarații după CEx-ul tensionat din PSD în cadrul cărora a vorbit atât despre demisia lui Paul Stănescu din funcția de președinte executiv al partidului, dar și despre congres. Astfel, premierul a transmis că pe 29 iunie va avea loc Congresul PSD în care se va alege noua conducere a partidului, pas premergător celui al desemnării candidatului la prezidențiale. 

Totodată, adevărul.ro informează că parlamentarii controlaţi de Paul Stănescu, Marcel Ciolacu şi Gabriela Firea ar putea vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, cu scopul de a susţine ulterior (re)instalarea lui Mihai Tudose în fruntea Executivului. De asemenea, invocăm faptul că alături de Viorica se află baroni precum Marian Oprișan sau Radu Moldovan. De altfel, Marian Oprișan a fost chiar răsplătit conform unei declarații a lui Marcel Ciolacu: "Din ce am înțeles, Marian Oprișan va coordona proiectul politic pe viitor", a spus Marcel Ciolacu potrivit stiripesurse.ro. 

Viorica, despre demisia lui Paul Stănescu: Într-un partid este obișnuit ca să nu avem același punct de vedere. Doar există democrație. Fiecare ne putem exprima punctul de vedere și cred că așa este normal. Faptul că Paul Stănescu și-a dat demisia, mie îmi pare foarte rău. Am încercat să îl conving să nu își dea demisia. Paul Stănescu a spus că din motive personale. Dar Paul Stănescu va activa în PSD, este un membru vechi, o persoană care iubește foarte mult acest partid. 

Viorica, despre Congresul PSD: Trebuie să stabilim mai multe lucruri. 1. Trebuie să modificăm statutul în ceea ce privește alegerea președintelui partidului. 2. Trebuie să venim cu program politic. 3. Trebuie să venim cu modificări sau lucruri pe care le-am înțeles din aceste alegeri și pe care trebuie să le transpunem în programul nostru de guvernare. 

În altă ordine de idei, cred că trebuie să dăm legitimitate conducerii să-și asume rezultatul alegerilor prezidențiale. Iar acest congres trebuie să fie unul premergător desemnării candidatului la alegerile prezidențiale. De ce atât de repede? Pentru că timpul ne presează. După cum știți, de pe data de 11 august deja începem strângerea de semnături pentru candidatul la prezidențiale. Vom alege candidatul la prezidențiale după ce dăm drumul la sondaje, după ce vedem ce colegi, ce colege vor să candideze la alegerile prezidențiale. În momentul în care vom avea persoana care corespunde profilului de candidat pe care-l doresc alegătorii și care stă bine în sondaje atunci vom alege.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Partidul Social Democrat a fost cutremurat vineri la CEx. S-au format două tabere, cea a Vioricăi Dăncilă care dorea organizarea unui Congres cât mai repede și tabăra Firea-Stănescu care invoca că PSD trebuie să se concentreze mai întâi pe moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. 

De subliniat că tabăra Vioricăi Dăncilă s-a impus în Comitetul Executiv. Astfel, Congresul Extraordinar va avea loc în data de 29 iunie. În cadrul congresului urmează să fie modificat Statutul partidului, să fie aleasă o nouă conducere.

Amintim că Paul Stănescu și-a dat demisia din funcția de preşedinte executiv al PSD, la două săptămâni după ce fusese numit în funcție. Paul Stănescu era nemulțumit de rapiditatea cu care se dorește organizarea congresului.

Redăm declarația Gabrielei Firea care reflectă bine poziția taberei nemulțumite de felul în care s-a grăbit organizarea Congresului PSD:

„Este prioritar în primul rând pentru noi să redresăm echipa politică, să venim cu un mesaj clar şi un mesaj ferm pentru toţi românii că am înţeles greşelile pe care le-am făcut şi nicidecum să începem să ne concurăm pentru alegeri, să alergăm după scaune. Un congres, din punctul meu de vedere, ar trebui să aibă loc pentru modificările la statut şi pentru desemnarea candidatului pentru alegerile prezidenţiale. Dar noi acum avem o conducere statutară, care nu e contestată de nimeni: Viorica Dăncilă – preşedinte interimar, Paul Stănescu – preşedinte executiv. Nu am auzit voci în partid care să conteste această conducere. Practic, nu este un gol de putere. În plus, ne confruntăm cu o moţiune de cenzură. În loc să strângem rândurile pentru a depăşi cu bine moţiunea de cenzură în Parlament, ce facem? Începem iar să o luăm de la capăt cu grupuri, grupuleţe şi să le dăm satisfacţie adversarilor noştri”, a afirmat primarul general al Capitalei, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

„Şi nu are niciun sens ca acum să ne concentrăm pe organizarea unei conferinţe de alegeri. Şi am amânat alegerile pentru prima săptămână a lunii septembrie, iar în această perioadă vrem să ne reorganizăm, să ne regrupăm, să aflăm în totalitate, nu doar la nivel superficial, care au fost toate cauzele pentru care s-a înregistrat un scor atât de mic la alegerile europarlamentare şi să găsim soluţii pentru ieşirea din această situaţie, nu doar să identificăm motivele pentru care s-a ajuns la un astfel de scor – jumătate practic din scorul obţinut de PSD la alegerile parlamentare şi la alegerile locale”, a adăugat aceasta.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.