Bătălia pentru București. Nicușor Dan spune cât e de sigur de victoria în fața Gabrielei Firea: "Dreapta are un avantaj! Stânga are o conexiune cu guvernarea PSD sub Dragnea, 10 august, OUG13 și toate atacurile asupra justiției!"


Bătălia pentru București. Nicușor Dan spune cât e de sigur de victoria în fața Gabrielei Firea: "Dreapta are un avantaj! Stânga are o conexiune cu guvernarea PSD sub Dragnea, 10 august, OUG13 și toate atacurile asupra justiției!"

Candidatul anti-PSD la Primăria Capitalei, Nicușor Dan, a declarat marți într-un interviu pentru Adevărul că deși epidemia COVID-19 i-ar fi adus un avantaj electoral Gabrielei Firea, el nu se așteaptă ca aceasta să aibă mai mult de 40% în următoarele sondaje. 

Nicușor Dan a precizat că în condițiile în care dreapta are un candidat unic, iar lumea nu a uitat "ceea ce a însemnat guvernarea PSD sub Dragnea, 10 august, OUG13 și toate atacurile asupra justiției", atunci se așteaptă la o victorie în cursa pentru Primăria Capitalei

Moderator: Îmi amintesc că la începutul lunii martie când PNL v-a anunțat drept candidat pentru Primăria Capitalei sondajele făcute chiar de dvs. arătau o diferență foarte mică între Nicușor Dan și Gabriela Firea, ba chiar Gabriela Firea pleca favorită chiar și în condițiile în care Nicușor Dan era susținut de dreapta unită. Acum, după 3 luni în care Gabriela Firea a punctat important la capitolul imagine, a fost prezentă peste tot și a arătat că lucrează în interesul bucureștenilor, cu rezultate sau nu, asta e o altă discuție, însă dvs., în același timp, nu ați fost atât de prezent, nu credeți că s-a produs un decalaj și mai mare între Gabriela Firea și Nicușor Dan? 

Nicușor Dan: Au fost multe sondaje cu rezultate destul de apropiate unele de altele și toate au fost făcute înainte ca PNL să ia decizia. Un singur sondaj dintre ele a pus întrebarea generică candidatul dreptei vs. Gabriela Firea și rezultatul era cam 60 la 40 pentru candidatul dreptei. Deci niciun sondaj nu a zis că Gabriela Firea câștigă dacă se luptă cu un candidat unit al dreptei, ci dimpotrivă. Și au fost și alte sondaje, pe diferite scenarii, "ce ar fi dacă doar PNL mă susține, ce ar fi dacă doar USR-PLUS mă susține pe mine" și într-adevăr Gabriela Firea era prima și eu eram la 2-3 procente în spate. Dar în condițiile în care sunt candidatul unic al dreptei, cum s-a concretizat practic, cred că am prima șansă. E adevărat că această expunere pare să-i fi adus câteva procente Gabrielei Firea. O să vedem sondajele pe care o să le facem cu toții începând chiar de săptămâna asta. S-au mai făcut sondaje chiar în intervalul ăsta, dar fiind o perioadă foarte emoțională, rezultatele au fluctuat foarte mult și toți sociologii cu care am vorbit au spus că iunie-iulie este o perioadă foarte bună pentru că lumea s-a mai stabilizat, criza asta cumva a fost absorbită de societate și oamenii sunt mai siguri pe așteptările lor. 

Moderator: În acest moment vă considerați favorit pentru Primăria Capitalei la cum arată lucrurile în momentul de față? 

Nicușor Dan: Niciodată n-am vrut să dau tipul ăsta de pronosticuri pentru că cetățenii care votează sunt cei care decid și nu e politicos pentru un politician să anticipeze ce o să facă ei cu votul lor. Teoretic, în București, dreapta față de stânga are un avantaj și în urma conexiunii politice cu tot ceea ce a însemnat guvernarea PSD sub Dragnea, 10 august, OUG13 și toate atacurile asupra justiției. Cred că lumea nu a uitat și asociază PSD, pe Gabriela Firea și pe toți primarii de sector cu asta și în condițiile în care se profilează că va fi o dreaptă unită la alegerile locale, dreapta are prima șansă și la Primăria Generală și la primăriile de sector. 

Moderator: Pandemia v-a diminuat șansele de a ajunge primar și a pus-o într-o situație favorabilă pe Gabriela Firea sau, dimpotrivă, nu s-a schimbat nimic? 

Nicușor Dan: Este un fenomen sociologic descoperit de zeci de ani care spune că în momente de criză lumea se apropie de autoritate pentru că are nevoie de un suport. Cred că, așa cum am spus, în condițiile acestea de criză și expunerea pe care a avut-o primarul în funcție i-a dat un oarecare avantaj relativ. Vom vedea sondajele. Eu mă aștept să nu sară de 40%.

Vedeți video de la 6:40:


Zilele trecute au apărut zvonuri conform cărora PNL ar fi nemulțumit de prestația lui Nicușor Dan și nu ar mai fi la fel de sigură susținerea acestuia în bătălia pentru București. Cu toate acestea, președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ieri seară că partidul său îl sprijină în continuare pe Nicușor Dan

"Nicușor Dan cu siguranță rămâne candiat sprijinit de PNL și USR-PLUS la Primăria Capitalei. E posibil să obțină și sprijinul PMP și atunci va avea toată dreapta de partea lui", a spus Ludovic Orban la Digi24, întrebat despre discuții în interiorul partidului pe această temă.

Ludovic Orban a mai adăugat că Nicușor Dan este un om "profilat pe problemele primăriei, le cunoaște" și a respins că ar fi existat dispute în interiorul partidului din cauza lui Nicușor Dan: "Poate uneori sunt ziariști sau siteuri care inventează. Decizia noastră a fost în unanimitate: Nicușor Dan este candidtaul pe care îl sprijinim la primărie".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.