Birchall: "Dacă nu era președintele Iohannis, România era într-o situație foarte complicată! Poate inclusiv aveam activat Articolul 7!"


Birchall: "Dacă nu era președintele Iohannis, România era într-o situație foarte complicată! Poate inclusiv aveam activat Articolul 7!"

Ana Birchall a vorbit vineri la Digi24 despre asaltul PSD asupra statului de drept pe parcursul perioadei în care a fost ministră a Justiției, printre vinovați fiind fostul premier Viorica Dăncilă, deputatul PSD Florin "Ciordache", dar și gașca Savonea din CSM. Mai mult, Ana Birchall a subliniat că România risca activarea Articolului 7 din Tratatul UE din cauza PSD.

Articolul 7, calificat adesea drept "armă nucleară" instituţională, poate duce în cele din urmă la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, în special, al dreptului său de vot în Consiliul UE, organism în care cei 28 de membri definitivează legislaţiile europene. "Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede un mecanism de întărire a valorile UE. Conform 7(1), Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare serioasă a valorilor UE de către un stat membru, prevenind o încălcare efectivă prin anumite recomandări specifice adresate respectivului stat membru. Articolul 7 poate fi activat de o treime din statele membre, de Parlament sau de Comisie. Consiliul trebuie să adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi după ce a primit consimțământul Parlamentului, care trebuie dat cu două treimi din voturile exprimate și majoritatea absolută a deputaților. Următoarea etapă este articolul 7(2) prin care Comisia sau Consiliul pot stabili o încălcare efectivă, la propunerea a unei treimi din statele membre. Consiliul trebuie să decidă în unanimitate și Parlamentul trebuie să își dea acordul. Articolul 7(3) prevede sancțiuni, cum ar fi suspendarea dreptului de vot". (sursa: AICI)

În acest context, Ana Birchall a precizat că președintele Klaus Iohannis a avut un rol important în lupta cu asediul PSD asupra justiției, fiind astfel evitate și sancțiunile la nivel european. 

Birchall: "Perioada mandatului meu a fost una din cele mai dificile perioade, când efectiv Ministerul Justiției a fost sub asalt. Toți cei care erau certați cu legea au devenit oarecum nerăbdători pentru că probabil se apropiau termene prin instanță și nu puteau să își rezolve anumite miuțe prin modificări legislative. Vă aduceți aminte de faimoasa Secție Specială și obsesia de a exista această instituție, care, repet, din punctul meu de vedere, așa cum este acum, este toxică. În acea perioadă efectiv mi-a trecut glonțul pe la ureche. Dacă nu era președintele Iohannis, să știți că România era într-o situație foarte complicată. Asaltul asupra justiției, asediul asupra mea și a Ministerului Justiției a fost real. Numai cine nu vrea să vadă sau nu vrea să își aducă aminte acea perioadă comentează altfel. Știm responsabilii de asediu, începând de la Dăncilă, Iordache, o anumită parte din CSM etc. Sunt informații publice, nu spun nimic nou acum. Președintele Iohannis, în discuțiile cu mine, știți ce îmi spunea? "Doamnă, faceți ceea ce este corect pentru România și pentru români! Aplicați legea!". Eu spun adevărul despre președintele României. Dacă nu ținea piept asaltului asupra justiției, România era într-o situație foarte rea, poate inclusiv aveam activat Articolul 7. Cu lucrurile astea nu e de glumit. Sunt reale. A fost un asalt, a fost o strategie de a ataca instituțiile statului care au competențe în domeniul justiției".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.