Birchall: "E doar o problemă de timp până când Puiu Popoviciu va fi adus în țară să-și ispășească pedeapsa!". Fosta ministră a Justiției prezintă culisele extrădării pușcăriașului Mazăre


Birchall: "E doar o problemă de timp până când Puiu Popoviciu va fi adus în țară să-și ispășească pedeapsa!". Fosta ministră a Justiției prezintă culisele extrădării pușcăriașului Mazăre

Fosta ministră a Justiției, deputata Ana Birchall, a vorbit joi, 24 septembrie, la Realitatea PLUS, despre momentul în care a fost adus în țară infractorul Radu Mazăre, fost primar al Constanței, pentru a-și ispăși pedeapsa de nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. În acest context, Ana Birchall, ministră a Justiției la acea vreme, a oferit astăzi o serie de detalii de culise despre procedura de extrădare la care s-a lucrat la foc continuu într-un cadru interinstituțional format din MJ, Ministerul de Externe, Interpol, Poliția Română și autoritățile din Madagascar. De asemenea, fosta ministră a Justiției a precizat că și-a asumat personal să sigileze dosarul ce conținea documentele necesare extrădării lui Mazăre din Madagascar.

"Mazăre era arestat în Madagascar. Mandatul de arest îi expira luni la prânz, ora Madagascarului. Eu am primit din instanțele din România documentele la ora 1:15, vineri după-amiază, fiind peste 600 de pagini, și a trebuit tehnic până sâmbătă seara să le trimit. Noi le-am trimis și electronic, dar procedura cere să le aibă și fizic. Am vrut să nu existe nici cea mai mică fisură, nici cel mai mic semn de întrebare legat de această procedură pentru că mă așteptam să fie atacată", a subliniat Birchall.

Totodată, Birchall a dezvăluit că au existat și presiuni la adresa ei din partea anumitor persoane certate cu legea, fiind acuzată chiar că i s-a ordonat să-l aducă pe Mazăre în țară pentru a schimba soarta alegerilor europarlamentare.

Birchall: "Mazăre a atacat demersul meu acuzându-mă că nu am îndeplinit procedura de extrădare legal. (...) Am avut și emoții atunci. Gândiți-vă că eu venisem la minister la sfârșit de aprilie și făceam această procedură de extrădare în prima săptămână din mai. Mazăre era arestat în Madagascar. Mandatul de arest îi expira luni la prânz, ora Madagascarului. Eu am primit din instanțele din România documentele la ora 1:15, vineri după-amiază, fiind peste 600 de pagini, și a trebuit tehnic până sâmbătă seara să le trimit. Noi le-am trimis și electronic, dar procedura cere să le aibă și fizic. Am vrut să nu existe nici cea mai mică fisură, nici cel mai mic semn de întrebare legat de această procedură pnetru că mă așteptam să fie atacată. Am primit documentele și am muncit atunci la foc continuu cu toate colegele și colegii mei din minister. Înainte să vă spun din culise, aș vrea să le mulțumesc jurnaliștilor acreditați atunci la Ministerul Justiției, căci săracii s-au supărat, și pe bună dreptate, căci mă sunau și nu spuneam nimic. Nu spuneam nimic pentru că era și o protecție față de diplomatul de la Ministerul de Externe. Am lucrat extrem de bine cu colegii și colegele din MAE. A fost atunci o echipă. Am primit documentele la 1:15 după-amiaza, le-am pus în ordine, le-am tradus legalizate și personal am sigilat dosarul. Unii certați cu legea au pus presiuni. Presiunile puse pe mine au fost întotdeauna din partea borfașilor și a celor certați cu legea. Atunci mi-am și asumat personal să sigilez dosarul. Când eu am ieșit în conferința de presă în acea zi de luni, documentele erau deja predate. În același timp am îndeplinit și toate procedurile diplomatice. Am avut un dialog cu partea din Madagascar.

Atunci am fost acuzată, în perioada campaniei de la europarlamentare, că am primit eu notă de la nu știu cine, că am primit comandă de la xulescu. Nu domne'! Pentru mine era o persoană care a fost arestată într-un stat. Era o decizie definitivă și executorie pe care trebuia să o respecți și să o pui în executare. Pentru mine nu era x sau y, nu era vorba despre Mazăre sau xulescu. Era vorba despre o persoană arestată pe o procedură de extrădare pe care eu trebuia să o pun în executare. Exact asta am făcut. Toate aiurelile acelea că mi-a dat ordin nu știu cine, că voiam să influențez alegerile sunt bălării".

Birchall a mai oferit o informație interesantă, spunând că este doar o problemă de timp ca infractorul Puiu Popoviciu să fie adus în țară pentru a-și ispăși pedeapsa.

Birchall: "Legat de Popoviciu, din punctul meu de vedere este doar o problemă de timp până când va fi adus acasă. Cred că în august, anul trecut, a fost primul termen în Marea Britanie și pe mandatul meu am câștigat împotriva lui. În cadrul UE ai mandatul european de arest, deci nu ai procedură de extrădare. Popoviciu a contestat procedura, noi am câștigat, iar el a declarat apel. Se judecă undeva în toamnă. Deci din punctul meu de vedere e doar o problemă de timp până va fi adus acasă să-și ispășească pedeapsa aici".

Omul de afaceri Gabriel "Puiu" Popoviciu a fost condamnat definitiv, pe 2 august 2017, de Înalta Curte de Casație și Justiție la 7 ani închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită în dosarul "Băneasa". În momentul în care justiția din România a dat sentința, Puiu Popoviciu era în Marea Britanie și s-a predat, însoțit de avocat, ofițerilor de la London Metropolitan Police. Ulterior, el a fost eliberat pe o cauțiune de 200.000 de euro. (citiți AICI mai multe detalii)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.