Birchall, semnal către justiție: infracțiunile comise de Tudorel. Prejudiciul imens pe care ar trebui să îl plătească fostul ministru: "Nu mi se pare normal ca această sumă să fie plătită de românii care nu au nicio vină!"

Fosta ministră a Justiției Ana Birchall a declarat luni că nu este exclus ca Tudorel Toader să fie tras la răspundere în justiție din pricina prejudicului de 3 milioane de euro pe care l-a creat. Amintim că România trebuie să plătească trei milioane de euro Comisiei Europene, după ce a întârziat transpunerea legislației privind combaterea spălării banilor. Decizia a fost luată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. România a adoptat legislația cerută de Uniunea Europeană cu mai bine de doi ani întârziere față de termenul stabilit de Comisia Europeană, vara lui 2017. Ministrul Justiției în perioada în care trebuia transpusă legislația în cauză a fost Tudorel Toader, care nu s-a sinchisit să dea o OUG pentru a evita amenda de 3 milioane de euro. 

CITIȚI ȘI: Război total pe tema amenzii de 3 milioane de euro. Tudorel a recunoscut că a fost manevrat politic de Olguța pe vremea când era ministru

CITIȚI ȘI: Propunerea Anei Birchall: Tudorel, Iordache, Dăncilă, Dragnea&Co. să plătească amenda de 3 milioane de euro primită de România de la CJUE!

În acest context, Birchall a punctat infracțiunile comise de Tudorel Toader: "Fapta sa constituie cel puțin neglijență în serviciu, dacă nu chiar abuz în serviciu, dacă ne raportăm și la ultimile sale declarații publice din care rezultă nu numai că știa, dar era și conștient că avea obligația profesională să transpună această directivă. Nu a făcut-o, fiind astfel fie în folosul, fie la sugestia / opoziția altor persoane, conform propriilor declarații. Este evident astfel că nu poate fi invocată simpla greșeală sau simpla omisiune! Domnul profesor și ministru autointitulat tehnocrat nu are cum să nu știe că obligația de a transpune în termen directivele europene reiese din Constituție și din Tratatul de aderare al României la UE. Așadar, vorbim de obligații la nivel de legislație primară astfel că nici deciziile CCR nu îl ajută. Instituțiile competente ar trebui să clarifice aceste aspecte".

Birchall, pe Facebook: "România a fost condamnată pentru prima dată de CJUE la plata unei sume de 3 milioane de euro pentru netranspunerea în termen a unei directive europene importante: Directiva privind spălarea banilor. Cine răspunde, cine este responsabil, cum și de la cine se va recupera această sumă sunt întrebări firești. În loc să clarifice aceste aspecte, asumat, cu responsabilitate și demnitate, domnul Tudorel Toader, penalistul și constitutionalistul, are obrăznicia să dea replici savante pe Facebook, deși este principalul responsabil pentru condamnarea României de către CJUE, cetățenii români fiind astfel prejudiciați cu 3 milioane de euro. Cum se va recupera această sumă și cine o va plăti sunt întrebări absolut legitime și îi reamintesc domnului profesor Toader că este destul de posibil să se afle în sfera penalului. Fapta sa constituie cel puțin neglijență în serviciu, dacă nu chiar abuz în serviciu, dacă ne raportăm și la ultimile sale declarații publice din care rezultă nu numai că știa, dar era și conștient că avea obligația profesională să transpună această directivă. Nu a făcut-o, fiind astfel fie în folosul, fie la sugestia / opoziția altor persoane, conform propriilor declarații. Este evident astfel că nu poate fi invocată simpla greșeală sau simpla omisiune! Domnul profesor și ministru autointitulat tehnocrat nu are cum să nu știe că obligația de a transpune în termen directivele europene reiese din Constituție și din Tratatul de aderare al României la UE. Așadar, vorbim de obligații la nivel de legislație primară astfel că nici deciziile CCR nu îl ajută. Instituțiile competente ar trebui să clarifice aceste aspecte. Prejudiciul nu este de neglijat, dar cumulează pensia specială cu mai multe venituri și se poate descurca, nu? Așa cum am mai spus, nu mi se pare normal ca această sumă să fie plătită de românii care nu au nicio vină pentru lipsa de responsabilitate a unor miniștri sau conducători de autorități publice. Legea chiar trebuie să fie egală pentru toți!

P.S. Domnul profesor este obișnuit să fie la limita legalității: S-a autopropus în Comisia de la Veneția (și nu a demisionat nici după ce a contribuit la rușinea condamnării României de către CEDO), și-a alocat loc de notar pentru a-și aduce fiul de la țară la oraș că se pare că altfel nu prindea post, și-a angajat fiul asistent la facultate. Bineînțeles, acolo știa drept penal și de aceea le-a realizat numai cu semnătura altor persoane! Vă rog dați share oameni buni, să se afle adăvarul".