Biserica bolșevică ortodoxă: Stalin și Putin, alături de sfinți pe zidurile unei catedrale uriașe. Istoric: bisericile ruse au devenit temple ale unei noi religii – o combinaţie între ortodoxia controlată de stat şi un „cult neo-păgân al Victoriei”


Biserica bolșevică ortodoxă: Stalin și Putin, alături de sfinți pe zidurile unei catedrale uriașe. Istoric: bisericile ruse au devenit temple ale unei noi religii – o combinaţie între ortodoxia controlată de stat şi un „cult neo-păgân al Victoriei”

Zidurile unei imense catedrale ortodoxe din Rusia, a treia ca dimensiune din ţară, dedicată Forţelor Armate, au fost ornate cu chipurile dictatorului I.V Stalin, preşedintelui Vladimir Putin şi ministrului Apărării, Serghei Şoigu, scrie info-sud-est citând media rusă.

Catedrala ortodoxă a Forţelor Armate, care va avea o înălţime de aproape 100 de metri şi şase cupole aurite, va fi inaugurată la 9 mai, în ziua în care se împlinesc 75 de ani de la încheierea oficială a războiului dintre URSS şi Germania nazistă. Clădirea a fost construită într-un parc militar tematic de lângă Moscova.

Unul dintre cele mai mari mozaicuri de pe pereţii catedralei îi înfăţişează pe preşedintele Vladimir Putin, într-o şedinţă cu ministrul Apărării, Serghei Şoigu, flancaţi de politicieni proeminenţi precum preşedintele Consiliului Federaţiei Ruse, Valentina Matvienko, şi preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului), Veaceslav Volodin. Alături de ei au fost pictaţi directorul serviciul de informaţii al Federaţiei Ruse (FSB), Aleksandr Bortnikov, şi şeful statului general al armatei Federaţiei Ruse, Valeri Gherasimov.

Un alt mozaic al noii catedrale înfăţişează parada de Ziua Victoriei, de 9 mai 1945, din Piaţa Roşie din Moscova, cu portretul dictatorului I.V. Stalin deasupra unei mulţimi entuziaste de soldaţi sovietici. De asemenea, pe pereţi se regăseşte şi o pictură care glorifică anexarea peninsulei Crimeea, în 2014: un grup de femei alături de o imensă pancartă pe care scrie „Crimeea noastră”.

Într-o intervenţie la postul de radio „Gavarit Moskva”, preşedintele Consiliului pentru artă şi arhitectură al Bisericii ortodoxe Ruse, Leonid Kalinin, a declarat că portretele din noua catedrală sunt „adecvate” deoarece „nu poţi demonta istoria statului nostru”. El a mai declarat, preluat de agenţia naţională de presă rusă TASS, că reprezentările lui Stalin de pe zidurile catedralei reprezintă un „adevăr istoric”, ale cărui pagini „nu pot fi rupte arbitrar”.

Potrivit adevarul.ro, pe blogul său windowoneurasia, Paul Goble reproduce analiza făcută de Igor Eidman (istoric, văr primar al lui Boris Nemțov, lider al opoziției ruse asasinat în 27 februarie 2015) care vorbeşte despre apariţia unei „forme de cult sincretic“, combinaţie între ortodoxia controlată de stat şi un „cult neo-păgân al Victoriei... această nouă religie este bazată pe un cult al războiului: victoriile militare (şi, mai presus de oricare alta, victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei) şi cuceririle militare (pe primul loc, Crimeea), armele (de la noile tipuri de tancuri la super-rachete) şi lideri miitari (Putin). Totul se reflectă ca atare în mozaicurile acestui templu..“. Componentele păgâne sunt dominante, adaugă Eidman. Chiar dacă există semnalul creştin, „el a devenit secundar. Ziua de 9 mai a devenit pentru mulţi oameni mai importantă decât Paştele sau Crăciunul, aşa cum arată cercetările sociologice, Iar poveştile lui Putin despre «super-rachete» sunt mai populare decât cele de Crăciun".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.