BNR îl atenționează pe Teodorovici: "Este regretabil că ministrul de Finanțe pune în discuție statutul rezervei de aur a țării"


BNR îl atenționează pe Teodorovici: "Este regretabil că ministrul de Finanțe pune în discuție statutul rezervei de aur a țării"

Banca Națională a României (BNR) îi răspunde ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, prin intermediul unei decalarții susținute de purtătorul de cuvânt, conform căreia, datele referitoare la rezerva internațională de aur sunt publice, inclusiv cele cu privire la costul custodiei la Banca Angliei, fiind astfel regretabil că este pus în discuție statutul rezervei de aur a țării.

„Este regretabil că ministrul de Finanțe pune în discuție statutul rezervei de aur a țării, fără să țină cont de referințele respective, cu toate că ar trebui să știe că garanția oferită de BNR pentru împrumuturile statului român se bazează și pe valoarea rezervei de aur, iar această valoare îi permite diminuarea costurilor de finanțare”, a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

Răspunsul BNR vine după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, și senatorul PSD, Șerban Nicolae, au inițiat un proiect de lege potrivit căruia, BNR ar fi obligată să aducă rezervele de aur depuse la Banca Angliei.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat marți ,la Antena 3, că Parlmentul ar trebui să întrunească o comisie care să analizeze costurile de chirie și cine dispune de acel aur.

Redăm declarația purtătorului de cuvânt al BNR, Dan Suciu, publicată pe site-ul oficial bnr.ro

„Banca Națională a României a făcut un apel public săptămâna trecută prin care îndemna pe toți cei care se pronunță în legătură cu rezerva de aur a României să consulte documentele oficiale ale băncii. Cu toate acestea, într-o declarație recentă, Ministrul de Finanțe, dl. Eugen Teodorovici, a ridicat câteva probleme pe acest subiect, al căror răspuns se găsește deja în documentele menționate sau în alte luări de poziție ale reprezentanților BNR.

Astfel, costurile de custodie a aurului din străinătate, precum și alte informații legate de rezerva de aur și valută sunt prezentate an de an în Raportul anual al BNR. Ultimul raport le prezintă în Capitolul 16 Situațiile financiare ale BNR. Pentru anul 2017, costurile de custodie au fost de 309 mii lei (Raport Anual 2017, pagina 275). Toate aceste evoluții sunt auditate de firme de audit internațional, așa cum este specificat în raportul de audit atașat Raportului anual. Găsiți mai multe detalii aici: Publicații periodice.

Este regretabil că ministrul de finanțe pune în discuție statutul rezervei de aur a țării, fără să țină cont de referințele respective, cu toate că ar trebui să știe că garanția oferită de BNR pentru împrumuturile statului român se bazează și pe valoarea rezervei de aur, iar această valoare îi permite diminuarea costurilor de finanțare.

Contul de aur deținut de BNR la Banca Angliei, una dintre cele mai prestigioase şi mai sigure bănci centrale din lume, este un cont alocat, respectiv lingourile aflate în custodie pot fi identificate în orice moment, după numărul unic al barei, greutate și titlul de fineţe al aurului. Efectuarea de operațiuni printr-un astfel de cont se realizează numai în baza instrucţiunilor transmise de BNR către Banca Angliei, aurul deținut în acest cont neputând fi utilizat de către custode. Acest cont a fost deschis înainte de anul 1990. BNR informează lunar în legătură cu evoluția rezervei de aur prin comunicate de presă iar anual, în Raportul adresat Parlamentului, datele sunt prezentate cu certificarea celor mai importante firme de audit, conform standardelor practicate de băncile centrale europene. BNR monitorizează atent contul de aur și a efectuat trei acțiuni de verificare până în prezent (în anii 2016, 2017 și 2018). Următoarea acțiune de verificare a rezervei este programată în a doua parte a acestui an”, arată comunicatul publicat de BNR.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.