FOTO. Bolșevismul de rit nou. Demolarea statuilor, istoriei și artelor. Scriitoare română stabilită în SUA: „Rușine profesorilor care au transformat universitățile americane și europene în pepiniere ale anarhismului”


FOTO. Bolșevismul de rit nou. Demolarea statuilor, istoriei și artelor. Scriitoare română stabilită în SUA: „Rușine profesorilor care au transformat universitățile americane și europene în pepiniere ale anarhismului”

O profesoară universitară i-a îndemnat pe protestatarii nervoși din Statele Unite să dărâme Obeliscul din Washington, splendida statuie albă a lui Cristofor Columb din Boston a fost decapitată, iar la Lyon, în Franța, a fost realizată o hartă interactivă care indică amplasamentul statuilor dedicate unor personalităților „sclavagiste”, dar multe voci propun mai mult de atât: realizarea unui recensământ al străzilor, plăcilor comemorative, podurilor etc care onorează figuri emblematice ale colonialismului și sclavagismului.

Astfel, printre „obiectivele” vizate se numără și podul Napoleon Bonaparte, aflat între Vieux-Lyon și Bellecour (Lyon). Primul împărat francez este acuzat de „restabilirea sclaviei în coloniile franceze prin legea din 20 mai 1802” și de „a fi încercat să colonizeze Egiptul cu aproximativ 50.000 de bărbați”. Alte trei poduri, inclusiv cel dedicat militarului Joseph Gallieni, administrator al coloniilor franceze din Africa, care a respins cu brutalitate revoltele localnicilor, sunt și ele în vizorul manifestanților.

Și în Marea Britanie, primele „victime” ale protestatarilor Black Lives Matter (BLM) au fost tot statuile unor personalități istorice acuzate de rasism sau chiar de negoț cu sclavi în trecut. La Bristol, sud-vestul Angliei, statuia unui binefăcător al orașului, care domina o piață centrală din oraș de mai bine de o sută de ani, a fost doborâtă de pe soclu și aruncată în apele unui râu din apropiere pentru că acesta a fost și negustor de sclavi (foto sus). De asemenea, o statuie din Londra a lui Winston Churchill a fost vandalizată, legendarului premier britanic imputându-i-se postmortem o presupusă atitudine rasistă.

Nici monumentul dedicat Reginei Victoria din Leeds nu a scăpat de furia BLM care l-au vandalizat și inscripționat cu vopsea. „Asasino” și „stăpână de sclavi” au scris protestatarii pe soclul acesteia, mânjind figura reginei și dându-le de lucru autorităților locale care au fost nevoite să muncească serios la dezinscripționarea statuii.

Tot pe fondul acestor proteste, mai multe filme care ar prezenta edulcorat sclavia sau ar conține elemente rasiste au fost retrase de pe platformele care le găzduiau. Detalii AICI

Poeta și eseista Doina Uricariu, stabilită la New York și fostă directoare a ICR New York, a scris un comentariu în care a condamnat ferm astfel de acțiuni distructive, explicând și de ce sunt ele un soi de „terorism cultural”: „Explicați-le acestor vandali care decapitează statuile că fiecare perioadă în istorie își are statuile ei. Că ar trebui să lucreze la statuile timpului lor, ale valorilor lor dacă sunt în stare, dacă printre ei sunt artiști capabili să ridice statui, să întrupeze idei, eroi, descoperitori, mari inovatori. Înainte să distrugă ceea ce au făcut alții, să construiască ceva. Nu-și dau seama că se comportă asemeni marelui tartor cu propaganda numit de Hitler, că acționează ca niște Gobbels și că mint nerușinat sau se iluzionează că luptă împotriva violenței.

Au înlocuit vânătoarea vrăjitoarelor cu vânătoarea statuilor.

Rușine profesorilor universitari care au transformat universitățile americane și europene în pepiniere ale anarhismului, bolșevismului. Rușine pofesoarei egiptoloage care i-a îndemnat pe manifestanți să dărâme Obeliscul din Washington. Trebuie dusă la psihiatru sau condamnată pentru incitare la terorism cultural.

Și nu scandați doar adagio-ul că Viețile negrilor contează. Viețile oamenilor contează, indiferent de culoare. Viața civilizației contează.Supraviețuirea valorilor. Nu vreau să ajung să spun că Stalin și Goebbels sunt mici copii pe lângă vandalii și cioclii prezentului”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.