BREAKING NEWS Negocierile privind accederea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european s-ar putea relua după alegerile europarlamentare


BREAKING NEWS Negocierile privind accederea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european s-ar putea relua după alegerile europarlamentare

UPDATE

Consiliul Uniunii Europene a anunțat că în cazul în care negocierile nu se vor finaliza săptămâna viitoare, atunci următorul termen va veni odată cu instalarea noului Parlament European. Totodată, Consiliul UE și-a reafirmat susținerea pentru candidatul francez Jean-Francois Bohnert.

Mai multe voci din opinia publică au semnalat că singura șansă a deblocării acestui impas al negocierilor este reprezentată de o eventuală retragere a candidatului francez. Acest scenariu a fost subliniat inclusiv de eurodeputatul Cristian Preda: "Negocierea dintre PE și Consiliu referitoare la EPPO s-a blocat.Nu va mai fi vreo rundă de discuții. Cea programată săptămâna viitoare a fost anulată. Guvernul Dăncilă a folosit președinția rotativă ca să discrediteze Consiliul. Singura cale de deblocare a situației e retragerea dlui Bohnert. Acesta nu poate deveni procuror-șef călcând-o în picioare pe L.C. Kovesi și făcând astfel jocul unui guvern corupt cum e cel de la București".

"The Council negotiators expressed their openness for a further meeting next week at a date to be defined. Should negotiations not be concluded by next week, it is likely they will have to resume once the new Parliament is in place". (citiți mai mult AICI)

"Negociatorii Consiliului și-au exprimat deschiderea pentru o nouă reuniune săptămâna viitoare, la o dată care urmează să fie stabilită. În cazul în care negocierile nu vor fi încheiate săptămâna viitoare, probabil că acestea vor fi reluate odată ce noul Parlament este instalat".

Joi, reprezentanții Consiliului UE au propus 12 aprilie ca o nouă dată pentru negocieri: „Cu toate acestea, nu este clar dacă Parlamentul dorește să organizeze această reuniune. Dacă nu se întâmplă asta, cel mai probabil este ca negocierile să fie reluate odată ce un nou Parlament va fi în funcțiune”, au declarat surse pentru hotnews.ro.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Laura Codruța Kovesi are de așteptat din nou privind accederea în funcția de procuror-șef al Parchetului European. A treia rundă de negocieri dintre Parlamentul European și Consiliul UE s-a încheiat fără vreun consens.

Astfel, pe 10 aprilie va avea loc ultima rundă de negocieri. 

Cert este că Laura Codruța Kovesi a câștigat capital de imagine după ce i-a fost ridicat controlul judiciar pe care Secția specială l-a dispus asupra ei vineri, 29 martie. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.