UPDATE VIDEO Controverse privind cauzele prăbușirii avionului ucrainean lângă Teheran. Ambasada Ucrainei șterge declarația anterioară

UPDATE 21:30 Ambasada ucraineană la Teheran a șters o declarație anterioară, prin care susținea că prăbușirea avionului în Iran nu prezintă cauze de natură teroristă, potrivit CNN.

În noul comunicat al ambasadei se afirmă că informațiile privind cauzele accidentului aerian vor fi „clarificate”, adăugând că declarațiile anterioare nu sunt considerate oficiale.

„Informațiile privind cauzele accidentului aerian sunt clarificate de către comisie. Orice declarație cu privire la cauzele incidentului, făcută înainte de decizia comisiei, nu este considerată oficială”, se arată în noul comunicat.

UPDATE 10:30. La bodul aeronavei se aflau 82 de iranieni, 63 canadieni, 11 ucraineni (2 pasageri și 9 membri ai echipajului), 10 suedezi, 4 afgani, 3 englezi și 3 germani.

Echipele de salvare iraniene au găsit cutia neagră a Boeingului 737, al companiei Ukraine International Airlines, prăbuşit miercuri dimineaţă în apropierea Teheranului, la scurt timp de la decolare, a anunţat postul public de radio iranian.

UPDATE 9:30. Ambasada Ucrainei la Teheran a confirmat că tragedia aviatică de lângă capitala Iranului în care a fost implicat un Boeing 737 ucraniean s-a produs din cauza unor defecțiuni la motorul aeronavei și nu are legătură cu atacurile iraniene de miercuri dimineață asupra bazelor militare americane din Irak și nici cu vreunul de natură teroristă. Se pare că unul dintre motoarele avionului ar fi luat foc în timpul zborului, scriu agențiile de presă internaționale.

Președintele ucrainean Volodomir Zelenski a confirmat, citând informații preliminare, că toți pasagerii și membrii echipajului aflați la bordul aeronavei Boeing 737 prăbușite în Iran și-au pierdut viața. Televiziunea iraniană de stat și premierul Ucrainei au afirmat că la bord se aflau 167 de pasageri și 9 membri ai echipajului.

"Sincere condoleanțe familiilor și apropiaților tuturor pasagerilor și membrilor echipajului", a adăugat Zelenski.

UPDATE 8:00. Un iranian a publicat pe Youtube (AICI) imagini cu aeronava ucraineană în flăcări înainte de impactul cu solul când a explodat. Boeingul 737 prăbușit, miercuri dimineață, lângă Teheran decolase de aproximativ trei minute și avea rezervoarele pline.

UPDATE 7:30. Aeronava s-ar fi prăbușit la aproximativ trei minute de la decolare, în Parand, o zonă aflată la 60 de kilometri de Aeroporul  Imamul Khomeini din Teheran, a precizat Ali Kashani, un purtător de cuvânt al aeroportului, care a mai spus că tragedia aviatică ar fi fost produsă de probleme de natură tehnică. Accidentul aviatic care survine la doar câteva ore de la atacul lansat de Iran în Irak asupra a două baze militare americane a dat naștere însă la o serie de speculații, în ciuda declarațiilor oficialilor iranieni care au indicat din start motive tehnice. Daily Mail spune că un corespondent al BBC ar fi postat pe Twitterul personal imagini cu aeronava incendiată în timpul zborului, înainte de impactul cu solul, situație posibilă în cazul în care ar fi fost lovită accidental de vreo rachetă iraniană. Informația nu a fost însă confirmată din surse oficiale.

UPDATE 7:00. Toți cei 180 de pasageri (sau 170/176, după alte surse) de la bordul aeronavei ucrainene prăbușite miercuri dimineață lângă Teheran, după decolare, au murit, relatează BBC citându-i pe reprezentanții Red Crescent din Iran. Echipajele care au fost trimise la locul tragediei nu au putut interveni imediat, pentru că aeronava era cuprinsă de flăcări, a precizat și Pirhossein Koulivand, șeful serviciului medical de urgență al Iranului.

Știrea inițială. Un avion ucrainean – Boeing 737 - cu 180 de pasageri la bord s-a prăbușit, miercuri dimineață, la scurt timp după decolarea de pe Aeroportul Imamul Khomeini din Teheran. Tragedia aviatică nu pare să aibă legătură cu tensiunile și atacurile dintre Iran și SUA, ci pare să fi fost provocată mai degrabă de o defecțiune tehnică.

Aeronava aparținea companiei aviatice ucrainene Ukraine International Airlines și avea ca destinație Kievul.

Avionul s-a prăbușit în apropierea aeroporului, iar la fața locului au fost trimise echipaje de intervenție. „Avionul este în flăcări, dar am trimis echipaje și poate vom putea salva niște pasageri”, a declarat șeful serviciilor de urgență iraniene la televiziunea de stat iraniană.