Bruta care a agresat protestatarii pe 10 august și a ucis 2 albanezi în Kosovo, trecută în rezervă. Ultima apariție a lui Cucoș, la Eurovision


Bruta care a agresat protestatarii pe 10 august și a ucis 2 albanezi în Kosovo, trecută în rezervă. Ultima apariție a lui Cucoș, la Eurovision

Sebastian Cucoș, fostul șef al Jandarmeriei Capitalei, bruta care a coordonat agresarea și gazarea celor prezenți la protestul din 10 august 2018, a fost trecut în rezervă la cererea sa de către Ministrul de Interne, Marcel Vela

Marcel Vela: "Astăzi am luat o decizie foarte importantă! Având în vedere concluziile Comisiei Medicale de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne și cererea ofițerului în cauză, începând cu data de astăzi, colonelul Sebastian Cucoș a fost trecut în rezervă".

Solicitarea sa de trecere în rezervă are la bază motive medicale, întrucât a fost rănit la una din misiunile internaționale la care a participat în Kosovo de unde are și în prezent o bucată de schijă în Picior, conform publicației Observatorul Buzoian

Mai mult, publicația Observatorul Buzoian a precizat în exclusivitate că ultima misiune a lui Sebastian Cucoș în calitate de cadru activ al Jandarmeriei Române s-a desfășurat la Buzău duminică seara. Cucoș a avut rolul de consilier al comandantului dispozitivului jandarmilor buzoieni care au asigurat ordinea la Selecția Națională a Eurovision Contest 2020. (citiți AICI mai multe detalii)

CERCETAT PENAL ÎN DOSARUL 10 AUGUST

Sebastian Cucoș este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la purtare abuzivă, fiind unul dintre cei care a coordonat, din postura de șef al Jandarmeriei, gazarea și violențele la care au fost supuși protestatarii în ziua Protestului Diasporei, care a avut loc pe 10 august 2018. 

În acest context, Marcel Vela, a declarat, miercuri, pentru B1, că dosarul penal pe care Cucoș îl are la Parchet, după violențele de la protestul Diasporei din 10 August 2018, nu va fi afectat de trecerea acestuia în rezervă.

CUCOȘ, APETENȚĂ PENTRU ACȚIUNI VIOLENTE. CAZUL KOSOVO

Conform click, Cucoș ar fi obișnuit cu violențele și cu represiunile. Așa s-ar fi format profesional când, în exercitarea primului său job mai important din structurile de forță ale statului, a fost comandantul Detașamentului Misiuni Internaționale dislocat în Kosovo, în perioada februarie 2007 - noiembrie 2008. La acea vreme, în februarie 2007, jandarmii români din subordinea lui Sebastian Cucoș au ucis doi protestatari albanezi cu gloanțe de cauciuc în timpul unei demonstrații care a avut loc la Priștina, capitala statului Kosovo. În jur de 3000 de albanezi au protestat atunci împotriva unui plan al Naţiunilor Unite şi Occidentului care deschidea calea către independenţa provinciei şi pe care demonstranţii nu îl considerau destul de radical. Protestarii au încercat să ia cu asalt sediul guvernului local. Poliţia ONU a intervenit în forţă. S-a tras cu gloanţe de cauciuc. Doi demonstranţi, împuşcaţi în cap, au murit. 80 de răniţi au fost internaţi la spital.

Victimele nu reprezentau o amenințare majoră în momentul în care au fost împușcate, a notat procurorul în raport, adăugând că dovezile de până acum sugereaza că focurile de armă „au fost trase de unul sau doi dintre jandarmii români“. (citiți AICI mai multe detalii)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.