Bucureștenii ar putea ajunge să poarte măști din cauza poluării. Ministrul Mediului trage semnalul de alarmă!


Bucureștenii ar putea ajunge să poarte măști din cauza poluării. Ministrul Mediului trage semnalul de alarmă!

Măsurătorile parametrilor calității aerului respirat în București au relevat o situație gravă. Ele arată că în Capitală s-au înregistrat depășiri de aproape 700 de ori ale parametrilor legați de poluarea aerului cu praf. Octavian Berceanu, consilier general din partea USR, susținea cu câteva zile în urmă pe o rețea de socializare că situația aerului respirat la București și a celui din Sydney e comparabilă în privința parametrilor de poluare.

Situația pare și mai gravă acum, după ce ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat public că le recomandă bucureștenilor să poarte măști pentru a se proteja de consecințele nefaste ale aerului extrem de poluat. El susține, în acest context, că situația e alarmantă pentru întreaga societate românească și ea nu e valabilă doar pentru capitală, ci și pentru celelalte orașe mari din România. 

“Când este vorba de sănătatea populației, evident că le recomand orice ar putea să le protejeze mai bine sănătatea, inclusiv dacă este posibil aceste măști pentru că vedem des, pe marile artere ale Bucureștiului, unde depășirile vă asigur că sunt la fel de mari ca aici, oameni care poartă aceste măști”, a declarat luni ministrul.

În acest moment, abordarea de măsuri pentru îmbunătățirea rapidă a situației este destul de dificilă, poate chiar imposibilă, de vreme ce nici populația nu conștientizează pe deplin riscurile poluării ajunse la asemenea nivel. Iar în privința capitalei, Costel Alexe spune că situația e și mai complexă, din cauza procedurii de contencios în relația cu Comisia Europeană. Acesta ar fi și motivul pentru care aproape niciuna dintre măsurile prinse în plan nu mai este pusă în aplicare.

“În situația Bucureștiului, care după cum știți și dumneavoastră este în procedura de contencios în relația cu Comisia și nu mai putem face absolut nimic decât să așteptăm sentința. În momentul de față, mai niciuna dintre măsurile prinse în plan, nu a fost implementată. Pentru că dacă am fi avut aceste măsuri implementate, am fi avut, așa cum este firesc, ținte mult mai mici decât aceste depășiri, a mai susținut Alexe.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.