Bugetul SRI, diminuat la un nivel mai mare decât cel votat în comisii. AVERTISMENTUL unui expert: "Cetățeanul obișnuit, pus în pericol!"


Bugetul SRI, diminuat la un nivel mai mare decât cel votat în comisii. AVERTISMENTUL unui expert: "Cetățeanul obișnuit, pus în pericol!"

Liivu Dragnea și complicii din PSD pun în pericol securitatea națională și a cetățenilor. Concret, plenul Parlamentului a adoptat, joi, un amendament în baza căruia bugetul Serviciului Român de Informaţii se diminuează cu 295 de milioane de lei, de la titlul "Cheltuieli de personal".

Amendamentul, respins iniţial la nivelul comisiilor de specialitate, a fost iniţiat de parlamentarii PSD şi a fost adoptat cu 213 de voturi pentru şi 115 împotrivă.

"Se diminuează bugetul Serviciului Român de Informaţii, Anexa 03/31, cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare şi credite de angajament, de la capitolul 61.01 Ordine publică şi siguranţă naţională, titlul 10 Cheltuieli de personal. În mod corespunzător se modifică celelalte anexe la bugetul Serviciului Român de Informaţii", prevede amendamentul adoptat, informează agerpres.ro

Pe acest subiect, Iulian Fota preciza miercuri, 13 februarie, în exclusivitate pentru Podul.ro care sunt motivele pentru care este necesar un buget mai mare pentru servicii în 2019.

"Vreau să vă spun că există zeci de informații publice că anul trecut s-au intensificat operațiunile de spionaj, că rușii și chinezii au mai mulți spion, că au apărut amenințări noi precum cele cibernetice, că se încearcă influențarea alegerilor electorale și inclusiv evenimente pe care anul trecut nu le aveam cum ar fi președinția Consiliului UE care necesită o groază de protecție pentru că sunt foarte mulți demnitari veniți din Europa și vom avea de asemena summit-ul de la Sibiu și vizita Papei. Fiecare din serviciile acestea poate să explice ușor de ce au cerut mai mulți bani decât anul trecut. Nici nu este vorba despre creșteri foarte spectaculoase la SRI fiind vorba de 4%, SIE 8% și SPP care are probabil programe de dotare și au nevoie de o creștere mai mare și anume de 20%. Deci nu au creșteri mari și oricum vor fi amenințări mai mari la nivel de securitate națională, atunci de ce vii și tai? Dacă funcțional și bugetar nu se justifică atunci înseamnă că avem o justificare din zona interesului personal, a populismului, a a demagogiei, a statului paralel și alte povești de genul acesta contrare intereselor României", a spus directorul Colegiului Național de Informații. 

Totodată, Iulian Fota a atenționat că în urma unei măsuri de diminuare în acest fel a bugetului serviciilor tot cetățeanul obișnuit va fi pus în pericol și nu PSD sau Dragnea care au bani de securitate privată. 

"Vreau să vă spun un lucru și anume că atunci când spui de securitate națională vorbești de succesul unor operațiuni pentru că dacă cineva nu face nimic și își ia salariul, aia nu înseamnă că securitatea națională este protejată. Securitatea națională este protejată când omul umblă pe teren, pune operațiuni în practică, urmărește pe cel care reprezintă amenințarea, îl prinde, îl contracarează, inclusiv combaterea teroriștilor. Asta înseamnă securitate națională. Cine este pus în pericol? Nu domnul Dragnea, nu PSD-ul pentru că ei au bani și de securitate privată, ci tot cetățeanul obișnuit", a menționat Iulian Fota în exclusivitate pentru Podul.ro. 

CITIȚI AICI INTERVIUL INTEGRAL CU IULIAN FOTA

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.