Când își redeschid Grecia și Turcia hotelurile și PLAJELE. Ce vor presupune vacanțele în vremuri de coronavirus

  • ACP
  • May 11, 2020, 20:17
  • 651

Țările cele mai preferate de români pentru turismul estival, Turcia și Grecia, se pregătesc să își deschidă hotelurile și plajele încercând să își asigure condițiile cele mai sigure pentru momentul actual în fața problemelor produse de pandemia noului coronavirus.

Ministrul Culturii și Turismului din Turcia, Mehmet Nuri Ersoy a anunțat un ”Program de certificare a turismului sănătos” care ar trebui să protejeze operatorii din turism de problemele contagiunii cu Covid-19 și să redea încrederea turiștilor străini în Turcia ca destinație turistică sigură.

Certificatul, care ar trebui sa fie emis de organisme internaționale specializate, va avea patru secțiuni care vor privi sănătatea și siguranța turiștilor, sănătatea și siguranța angajaților din turism, măsurile luate în facilitățile turistice și măsurile luate în mijloacele de transport care vor fi folosite de turiști (condițiile de igienă din avioane și alte mijloace de transport, dar și din aeroporturi). Turiștii vor trebui să poarte mască la intrarea în aeroport și pe durata călătoriei spre Turcia, iar la intrarea în țară li se va lua temperatura. În hoteluri și restaurante totul va fi amenajat pentru păstrarea distanței de siguranță, iar personalul hotelurilor și restaurantelor va fi periodic testat.

Ministrul turc a anunțat că va publica forma oficială a certificatului pe 1 iunie.

Turcia încearcă să își relanseze rapid turismul după extraordinara cădere economică suferită în urma crizei produse de noul coronavirus, după ce a înregistrat un număr imens de anulări ale rezervărilor pentru anul acesta, după cum a anunțat Consiliul Consultativ pentru Turism din Turcia, în luna aprilie.

Veniturile obținute anul trecut de Turcia din turism s-au ridicat la 30 miliarde dolari, așadar importanța acestui sector economic este imensă pentru guvernul turc. Ministrul Turismului, Mehmet Ersoy a declarat pentru CNN Türk că ar fi bine dacă vor fi acoperite chiar și numai 50-60% din locurile de cazare, chiar în condițiile emiterii certificatelor de siguranță – mai multe detalii AICI.

Și în Grecia se încearcă relansarea turismului, care este cel mai mare producător de venituri la bugetul guvernului de la Atena, dar premierul Kyriakos Mitsotakis a indicat 1 iulie ca posibilă dată de redeschidere a stațiunilor, dacă nu va exista un nou val al pandemiei și traficul aerian internațional va fi redeschis.

Planul guvernului grec este ca turiștii să fie primiți după ce li se va lua temperatura la venire și au un certificat medical care să arate că sunt sănătoși. Dacă turiștii se vor îmbolnăvi în stațiunile grecești, vor fi mutați în locuri speciale de cazare din hotelurile pentru pacientii care au Covid-19.

Premierul grec a declarat că Grecia așteaptă însă ca Uniunea Europeană să producă un plan uniform pentru protocoalele pentru sănătate, deși e clar că sunt puține șanse ca acesta să vină suficient de repede pentru actualul sezon turistic de vară. Comisia Europeană ar intenționa să emită, pe 13 mai, reglementările pentru felul în care vor putea opera hotelurile, aeroporturile, avioanele și trenurile, dar e greu de crezut că va putea face asta la data anunțată.

În lipsa unui plan european, Grecia va încheia acorduri bilaterale cu țările de unde vin cei mai mulți turiști, ca Germania, Israel, Rusia, dar și cu țările din Balcani, de unde turiștii nu vin de regulă cu avioanele, ci cu autoturismele personale – mai multe detalii AICI.

În aceste condiții, șanse mari sunt ca românii care nu au probleme din cauza crizei economice cauzată de pandemie să găsească iar destinațiile din Turcia și Grecia preferabile celor de pe litoralul românesc.