Candidatul PSD la Primăria Oradea, pus la punct de Ioana Constantin: "Vreți să mergeți cu mine să căutăm spitalul lui Tudorache, cel care nu există?!"


Candidatul PSD la Primăria Oradea, pus la punct de Ioana Constantin: "Vreți să mergeți cu mine să căutăm spitalul lui Tudorache, cel care nu există?!"

Una dintre cele mai frecvente manipulări lansate de PSD în ultima vreme este de a da vina pe Guvern întru totul pentru faptul că administrațiile publice locale nu mai dispun de fonduri suficiente. Și candidatul PSD pentru funcția de primar al orașului Oradea, Emilian Pavel, a avut joi un discurs care se înscrie în același registru în cadrul unei intervenții la Digi24. În acest context, candidata PMP pentru Primăria Sectorului 1, Ioana Constantin, a avut o replică în care a prezentat care sunt, de fapt, motivele reale pentru care unele administrații locale nu mai au bani, vina cea mare nefiind a Guvernului, ci a primarilor și a celorlalți angajați din respectivele instituții care au girat risipirea fondurilor publice. În acest sens, Ioana Constantin a oferit exemplul primarului PSD al Sectorului 1, Dan Tudorache, care a cheltuit bani publici pentru a promova un spot publicitar la TV care dădea de înțeles că s-a construit un spital de urgență în S1, când de fapt nici măcar șantierul nu există, ci doar o amărâtă de machetă. La auzul acestui exemplu, candidatul PSD pentru Primăria Oradea a sărit să-l apere pe Tudorache, dar Ioana Constantin l-a pus la punct invitându-l să meargă cu ea la adresa unde ar fi trebuit să fie construit acel spital pentru a constata marea minciună a primarului pesedist al Sectorului 1.

Emilian Pavel: Astăzi se condiționează trecerea unui primar de la un partid la altul de alocarea de fonduri guvernamentale. Ba mai mult, în Bihor se condiționează și legat de alocarea de fonduri europene.

CITIȚI ȘI: CNA a dat verdictul: primarul Tudorache, oficial mincinos! Televiziunile vor opri difuzarea spotului privind spitalul fictiv prezentat ca fiind real, dar nu pot fi sancționate: "Poate ar fi de competența Curții de Conturi"

Ioana Constantin: Am convingerea că există probleme în unele localități din țară dintr-un simplu motiv: banii nu au fost gestionați cum trebuie. Sigur că este o situație specială această criză sanitară, dar e o situație specială despre care știm din martie, chiar februarie. Dacă nu știi să îți gestionezi bine banii și de exemplu faci ca primarul Tudorache de la Sectorul 1 care a inventat un spital care nu există deloc, ci e doar o machetă și cheltui bani pe publicitatea unei machete, s-ar putea să nu mai ai bani pentru începerea școlilor. Eu sunt convinsă că există autorități locale care au dificultăți în aceste momente pentru că au un fond de salarii mult prea mare sau au cheltuit banii cum făcea doamna Firea care punea iepurași prin oraș în loc să se ocupe de infrastructură. Sigur că îți lipsesc multe lucruri, dar să știți că România nu a investit nici la nivel central suficient pentru redeschiderea școlilor. Dacă ne uităm la Irlanda, spre exemplu, unde au fost investiți aproape 400 de milioane de euro pentru redeschiderea școlilor, ne dăm seama cât suntem de în urmă, mai ales că avem un sistem de educație care are mari dificultăți, nu există acces la internet, există toalete în curtea școlii de pildă, nu exista săpun la un moment dat în școlile din România. Acum discutăm despre a sparge clasele pentru ca elevii să stea mai distanțați, dar e dificil. Cel mai tare m-a revoltat perioada aceasta că 40% din copiii din mediul rural nu au avut acces la educație pentru că nu au avut acces la internet și nu au avut tablete și calculatoare. Ei, într-o țară în care viteza internetului este ridicată și discutăm despre digitalizare și despre câți bani puteam să accesăm pentru a digitaliza și școlile și administrația publică locală, nu s-au întâmplat aceste lucruri, dar eu cred că din martie până în prezent puteam să mai remediem situația și la nivel de primării și la nivel guvernamental. 

VEDEȚI ȘI: VIDEO Tudorache, cel mai mincinos primar: spitalul prezentat ca fiind construit, deși nu există nici măcar vreun șantier. Bani pompați fraudulos către televiziunea infractorului Felix

Emilian Pavel: Aș putea să intervin? A fost numit domnul Tudorache și aș vrea să fac o precizare.

Ioana Constantin: Da. Despre acel spital care nu există.

Emilian Pavel: La Sectorul 1 nu există problemele de la Oradea, unde un primar PNL nu alocă niciun leu pentru începerea școlii.

Ioana Constantin: Auziți, dar vi l-am amintit pe domnul Tudorache. Vreți să mergeți cu mine să căutăm spitalul? Ați văzut un spital la televizor, cel mai mare spital de urgență.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.