Candidatura comună a USR și PLUS la europarlamentare, contestată de un politolog. Cele 4 motive invocate de profesorul universitar


Candidatura comună a USR și PLUS la europarlamentare, contestată de un politolog. Cele 4 motive invocate de profesorul universitar

Unul din cele mai controversate subiecte ce țin de calculele alegerilor parlamentare este reprezentat de o eventuală candidatură comună a USR și PLUS în cursa spre Parlamentul European.

În acest context, politologul Claudiu Tufiș a publicat pe Facebook o analiză care taie avântul liderilor USR și PLUS de a candida pe o listă comună la alegerile europarlamentare. Profesorul  Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București a identificat 4 motive pentru care cele două formațiuni politice trebuie să meargă separat. 

Singurul motiv bun pentru care USR și PLUS ar trebui să candideze pe o listă comună, conform analizei lui Claudiu Tufiș, este cel că cele 2 formațiuni politice sunt foarte apropiate ca tipar, iar astfel ar trebui să se unească, dar din păcate sunt umbrite de orgolii.

Vă prezentăm analiza lui Claudiu Tufiș:

"Nu știu de ce insistă lumea cu liste comune USR-PLUS.

Iată de ce cred că este o idee proastă:

1. Dacă acceptă, USR va avea de explicat tuturor membrilor și simpatizanților de ce a făcut atât tam-tam pe tema alegerilor interne pentru desemnarea candidaților pentru ca apoi să o modifice radical. Iar unii dintre membri s-ar și mai mulți dintre simpatizanți s-ar putea să se supere chiar rău.

2. Nici PLUS nu are motive să își dorească liste comune. Nu în ultimul rând, pentru că eu sunt convins că Cioloș e cap de listă doar pentru a trage lista (nu înțeleg de ce vrea neapărat să o tragă, în loc să o împingă de pe poziția a cincea sau a șasea, dar asta e altă problemă). Fiind cap de listă doar pentru alegeri, nu poate fi pe lista comună pentru că ar da peste cap algoritmul pentru locurile eligibile (bun, se poate rezolva, dar cu scamatorii adiționale care vor însemna explicații suplimentare).

3. La acest punct aș vrea să am date de sondaje credibile dar nu le am, așa că citiți cu o marjă mai mare de eroare: Nu cred că o listă comună poate aduce mai mult de un parlamentar în plus, să zicem doi dacă se adună resturile cum trebuie. Pentru doar doi europarlamentari nu cred că se justifică riscul de a aliena o parte importantă din suporteri în ambele partide acum, când partidele sunt încă la început de drum.

4. Partidele sunt suficient de apropiate încât colaborări de acest tip să fie foarte probabile în viitorul apropiat (prezidențiale / locale). Ambele partide au interesul de a avea un scor real, realizat în alegeri, nu din sondaje, pe baza căruia să construiască strategiile și principiile de colaborare viitoare. Mai bine obțin această validare la vot la europarlamentare, unde atât riscurile cât și recompensele sunt mici, decât la alegeri care sunt mai importante pentru toți votanții, nu doar pentru cele două partide.

Și un motiv pentru care ar putea fi o idee bună:

1. Partidele sunt suficient de apropiate încât să aibă deplin sens ca ele să se unească. Din păcate, orgoliile sunt mult prea mari pentru ca acest lucru să se întâmple", a analizat Claudiu Tufiș pe rețeaua socială Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.