CAPCANA Acordului de împrumut cu Rusia! Moscova pregătește robia financiară a Basarabiei și menține MoldovaGaz sub cizma Gazprom. Banii Kremlinului și toxicul articol 3


CAPCANA Acordului de împrumut cu Rusia! Moscova pregătește robia financiară a Basarabiei și menține MoldovaGaz sub cizma Gazprom. Banii Kremlinului și toxicul articol 3

Acordul de împrumut cu Federația Rusă conține capcane care ar îngenunchea financiar R. Moldova și ar lega-o pe veci de gazele rusești, avertizează vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, potrivit Ziarulnational.md.

Deputatul PPDA nu crede promisiunile actualei guvernări, potrivit căreia articolul 7 din acest document ar fi unul „mort”, și întreabă de ce se insistă atunci pe prezența acestuia în Acordul de împrumut cu Federația Rusă (200 de milioane de euro).

„Vă amintiți cum, în vara anului 2014, Iurie Leancă, prin asumare de răspundere, a reîntors în legislația R. Moldova dreptul Guvernului de a acorda garanții de stat pentru bănci? Sistemul bancar era în plin proces de devalizare, însă guvernarea de atunci ne cânta că totul este sub control și această măsura a fost aprobată pentru orice eventualitate. Toți cunoaștem ce a urmat. Apropo, pentru dezastrul bancar, cei din conducerea Guvernului Leancă deocamdată nici nu au măcar statut de bănuiți în cadrul dosarului penal pe furtul miliardului.

Acum Dodon vine cu aceeași greblă a garanțiilor de stat, băgate nejustificat într-un acord de creditare cu Federația Rusă. În fiecare zi propagandiștii și mercenarii de serviciu ne conving că acest punct din acord nu poate fi realizat. Că este unul mort. Ne țin de proști! Dacă aceasta formulă este una inutilă, atunci ce caută ea în contract și de unde apare atâta isterie, când noi cerem renegocierea Acordului?”, întreabă Slusari.

Vicepreședintele Legislativului prezintă un scenariu destul de posibil care ar putea fi realizat cu ușurință, dacă acest Acord de împrumut rămâne în vigoare.

„Vă propun pentru discuții doar un scenariu post-acord. ‹MoldovaGaz› are datorii față de ‹Gazprom› în valoare de peste 7 miliarde de dolari. Trece ceva timp după semnarea Acordului de creditare. R. Moldova este tot mai aproape de susrsa alternativă a gazelor naturale din România. Sau vom încerca să importăm gaz din Europa prin intermediul sistemului de transportare din Ucraina. Tot mai mulți experți insistă că, actualmente, această varianta este mai convenabilă decât livrarea gazului de la ‹Gazprom›.

Cum credeți, în asemenea condiții poate concernul rus să ceară achitarea datoriei întregi? Sub motivul aparent plauzibil că situația finaciară în Federația Rusă se înrăutățește. A, nu aveți bani! Atunci lasă ‹MoldovaGaz› să împrumute bani de la ‹GazpromBank› sub garanția statului rus, înrucât pachetul de control în ‹MoldovaGaz› aparține părții ruse. În caz contrar, urmează insolvența ‹MoldovaGaz› și trecerea companiei cu toate rețelele sub control plenar al ‹Gazprom›-ului. Și cireașa de pe tort – acest împrumut va fi cuplat la Acordul interstatal de creditare. Dacă apar interpretări la acea normă ambiguă și vagă, nici nu este măcar indicată instanța de judecată pentru soluționarea litigiilor”, avertizează legislatorul.

Astfel, R. Moldova se va pomeni în „robie financiară” față de Moscova.

„Eu v-am descris doar un singur scenariu. Mai avem și „Первый канал” (post rusesc de televiziune a cărei filială din R. Moldova este deținută de Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Federației Ruse, partenerul de afaceri al fratelui președintelui Igor Dodon - n.r.) și alte companii cu capital rus, conectate la structurile statale și parastatale din Federația Rusă. Dacă eu nu am dreptate, care este problema ca autoritățile noastre să ceară renegocierea Acordului și eliminarea tuturor punctelor dubioase?”, întreabă Alexandru Slusari.

Menționăm că Acordul de împrumut cu Federația Rusă a fost aprobat, joi, de către 56 de deputați socialiști și democrați, dar a fost suspendat de Curtea Constituțională, până la examinarea în fond a unei sesizări depuse de reprezentanții „Pro-Moldova” privind legalitatea acestui document.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.