Cătălin Avramescu, tranșant la adresa oficialilor europeni: Nu vor să înțeleagă că România e prima țară din UE care e guvernată de Mafie! EXCLUSIV INTERVIU


Cătălin Avramescu, tranșant la adresa oficialilor europeni: Nu vor să înțeleagă că România e prima țară din UE care e guvernată de Mafie! EXCLUSIV INTERVIU

Ceremonia prin care România a preluat oficial președinția Consiliului Uniunii Europene a avut loc joi, 10 ianuarie, la Ateneul Român. În cadrul acesteia au ținut discursuri oficiali ai UE, precum președintele Consiliului European, Donald Tusk, printr-o memorabilă cuvântare în limba română, președintele Comisiei Europene, Jean-Cleaude Juncker, dar și politicienii autohtoni, printre care președintele României, Klaus Iohannis, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, Florin Iordache (înlocuitorul lui Liviu Dragnea, care nu a catadicsit să participe, fiind în vacanță cu iubita sa Irina) și premierul României, Viorica Dăncilă.

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura cu politologul Cătălin Avramescu, profesor al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București. 

Reporter: Ce concluzii putem trage legat de mesajul transmis de Donald Tusk și Juncker cu ocazia ceremoniei? Îl vor înțelege cei de la guvernare sau vor continua pe aceeași cale antieuropeană?

Cătălin Avramescu: Tusk și Juncker nu au înțeles nimic și nici nu vor să înțeleagă. România este prima țară din UE care este guvernată de Mafie. Prima din UE unde un infractor face legea. Și unde o agramată a ajuns șefa Guvernului. Liderii Comisiei Europene aveau obligația, prin tratatul de aderare, să se asigure că România are un regim democratic. Și ce fac ei? Se afișează cu caricaturi gen Florin Iordache.

Reporter: Ce denotă faptul că Donald Tusk a ținut acel discurs într-o română mai bună decât a Vioricăi Dăncilă?

Cătălin Avramescu: Nimic. Tusk nu stie românește, a fost un simplu artificiu de PR. Să nu uităm că Tusk a fost respins de Polonia, legitimitatea sa democratică este zero.

Reporter: Cum a fost discursul lui Klaus Iohannis? Dar al celorlalți adică Tăriceanu, Dăncilă și Iordache?

Cătălin Avramescu: Discursul lui Iohannis a fost foarte slab, în limbaj de lemn. Cât despre Dăncilă... judecând după cum se exprimă, nu sunt sigur că persoana aceasta a terminat liceul. Iordache: grotesc. Totul e grotesc la Iordache. Iar Tăriceanu s-a făcut de râs cu engleza sa de baltă.

Reporter: Ce a căutat Adrian Severin în acea lojă selectă? Este o sfidare transmisă la adresa UE?

Cătălin Avramescu: Prezența lui Adrian H2O Severin a fost o insultă directă la adresa Comisiei Europene. Sunt mirat că Junker, Tusk și Iohannis nu au părăsit loja, așa cum era normal. Însă criteriile lor morale sunt foarte relative, oamenii veniseră și ei să fie văzuți, nu?...

Reporter: În cazul în care guvernarea va merge pe aceeași linie pe perioada celor 6 luni care vor fi consecințele asupra României?

Cătălin Avramescu: Consecințele le vedem deja în prețurile de la raft și în gropile din șosele. Diplomatic, nu cred că vor fi consecințe. Socialiștii de la Bruxelles au nevoie de voturile PSD și par dispuși să le tolereze orice.

Reporter: Vor reuși să ne salveze tehnicienii și experții la nivel european pe perioada președinției rotative contrabalansând lipsa de viziune și de respect față de valorile europene a celor de la guvernare?

Cătălin Avramescu: "Experții" europeni sunt si ei simpli birocrați, cu nimic deosebiți de patronii lor politici. Nu am nici o speranță din acea direcție.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.