CCR a decis: Iohannis, obligat să numească miniștrii interimari propuși de premier. Dăncilă trebuie să meargă în Parlament


CCR a decis: Iohannis, obligat să numească miniștrii interimari propuși de premier. Dăncilă trebuie să meargă în Parlament

CCR a luat două decizii importante miercuri privind conflictul dintre Administrația Prezidențială și Guvernul României. 

Concret, Curtea Constituțională a admis miercuri, parțial, conflictul dintre Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, președintele fiind nevoit să revoce miniștrii demiși de Dăncilă, să numească interimarii și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri.

Președintele CCR Valer Dorneanu: ”Cu privire la interimari am plecat de la premisa ca revocarea și numirea interimarilor e de competența premierului. Președintele nu și-a exercitat constituțional atribuțiile. Președintele României e obligat deîndată să emită decretele se revocare a miniștrilor propuși spre remaniere și de semnare a decretelor pentru miniștri interimari”.

Decizia a fost luată cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă”. Judecătoarele Simina Tănăsescu și Livia Stanciu au votat "împotrivă". 

Totodată, judecătorii CCR au decis, în unanimitate, că Viorica Dăncilă este obligată să vină în Parlament pentru un nou vot de încredere, după ruperea coaliției de guvernare de către ALDE.

Amintim că sesizarea Guvernului în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională a fost înregistrată la CCR în 5 septembrie, iar părţile - Executiv şi Preşedinţie - au avut ca termen de transmitere a punctelor de vedere data de 11 septembrie. Miniştrii ALDE Viorel Ilie, Graţiela Gavrilescu şi Anton Anton au demisionat în 27 august, în urma deciziei lui Călin Popescu Tăriceanu de a scoate ALDE de la guvernare. Ramona Mănescu a rămas, însă, la Ministerul de Externe.

Klaus Iohannis a anunțat că respinge cele trei propuneri de miniștri interimari făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la relația cu Parlamentul, iar Guvernul s-a adresat Curții Constituționale.

De altfel, președintele Iohannis a refuzat toate propunerile de remaniere ale Vioricăi Dăncilă. "Este absolut incalificabil modul în care candidatul Iohannis se foloseşte de tribuna oficială a Administraţiei Prezidenţiale pentru a-şi lansa mesajele de campanie. Miercurea trecută refuza nejustificat numirea de miniştri în Guvernul României. O săptămână mai târziu, domnul Iohannis blochează din nou numirea miniştrilor interimari în Guvernul României, refuzând de data aceasta să dea un răspuns. Suntem într-o situaţie fără precedent, o situaţie de confuzie şi dezechilibru generată de comportamentul iresponsabil şi egoist al preşedintelui. Domnul preşedinte Iohannis are obsesia blocajelor. (...) Guvernul României va sesiza Curtea Constituţională pentru a reclama un conflict juridic cu şeful statului", susţinea premierul Viorica Dăncilă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.