CCR a publicat motivarea deciziei din septembrie: Iohannis, nevoit să o revoce pe Birchall

Curtea Constituțională a României a publicat, miercuri, motivarea deciziei prin care a admis parțial conflictul dintre premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis. În comunicatul CCR din 18 septembrie - dată la care a fost luată decizia - se arăta că revocarea trebuie să fie făcută ”de îndată”. 

Astfel, preşedintele Klaus Iohannis avea şi are obligaţia constituţională şi legală să emită cele două decrete de revocare din funcţie a ministrului Justiţiei, Ana Birchall, şi a vicepremierului Mihai Fifor, la propunerea premierului Viorica Dăncilă, arată Curtea Constituţională în motivarea deciziei prin care a constatat un conflict juridic între Guvern şi şeful statului

Viorica Dăncilă a propus revocarea din funcție a Anei Birchall pe 23 august și numirea Danei Gîrbovan în locul acesteia, dar șeful statului a refuzat.

Ulterior, premierul a cerut Curții Constituționale să arbitreze acest conflict, iar judecătorii CCR au decis azi, cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă” că președintele ”trebuie să emită de îndată” decretul de revocare din funcție a tuturor miniștrilor demiși de prim-ministru. Birchall a căzut în dizgrația social-democraților după acțiunile și luările de poziție în totală contradicție cu linia partidului.

”108. (…) Curtea reține că revocarea reprezintă un mijloc legal pus la dispoziția primului-ministru pentru vacantarea unei funcții din structura Guvernului, o măsură pe care primul-ministru o propune Președintelui României exclusiv în sensul respectării formalismului și a principiului simetriei ce guvernează regimul actelor juridicede numire în funcții publice și față de care, fără a avea un drept propriu de apreciere, Președintele trebuie să se conformeze într-un termen legal de 15 zile de la data propunerii primului-ministru”, se arată în motivarea Curții.