Ce conține misteriosul raport al GRECO pe care Viorica Dăncilă îl ține sub cheie. Mai mulți judecători solicită publicarea acestuia


Ce conține misteriosul raport al GRECO pe care Viorica Dăncilă îl ține sub cheie. Mai mulți judecători solicită publicarea acestuia

Guvernul trebuie să autorizeze publicarea imediată a raportului actualizat al GRECO cu privire la impactul modificărilor aduse Legilor Justiției asupra politicilor anticorupție din România, cere Asociația Forumul Judecătorilor din România (FJR) într-un comunciat de presă, citat de ziare.com.

Potrivit sursei citate, în cadrul celei de a 83-a sesiuni plenare a GRECO, desfășurată la Strasbourg între 17 și 21 iunie 2019, a fost adoptat un raport actualizat cu privire la riscurile de afectare a luptei anticorupție din România, generate de preconizatele modificările aduse Legilor Justiției.

„Față de interesul major al respectării de către România a angajamentelor asumate în calitate de membru al Consiliului Europei, cerem Guvernului României (implicit Ministrului Justiției) să autorizeze publicarea imediată a raportului GRECO cu privire la impactul modificărilor aduse Legilor Justiției asupra politicilor anticorupție din România.

Nu există și nici nu trebuie să existe vreun fel de motiv de îngrijorare pentru a justifică un refuz de publicare imediată a raportului GRECO", își explică demersul judecătorii.

Ce conține raportul GRECO

Grupul de State împotriva Corupției (GRECO), un organism al Consiliului Europei, are pregătit un nou raport privind România, în care este criticată în termeni duri înființarea Secției Speciale, catalogată drept o "anomalie", care afectează independența Justiției și care trebuie desființată.

Deși desființarea secției Adinei Florea nu este explicit numită în recomandări, termenul folosit în raportul GRECO privind Secția Specială este "to abolish", potrivit unor surse europene.

GRECO își exprimă astfel îngrijorarea față de atitudinea autorităților române care, în loc să renunțe la SIIJ, au ales mai degrabă să ignore recomandările anterioare și să întărească secția, inclusiv prin detașarea polițiștilor în cadrul ei. Mai multe detalii găsiți pe ziare.com.

Reamintim că ședința plenului Consiliului Superior al Magistraturii, de luni, în care ar fi trebuit să fie validată numirea Adinei Florea în funcția de procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ, numită și SS de cei care îi contestă legalitatea și necesitatea) a fost amânată pentru a doua oară, din lipsă de cvorum, după ce mai mulți procurori și judecători au refuzat să participe la plen până nu sunt eliminate de pe ordinea de zi punctele ce vizează Secția specială.

Printre cei care au lipsit de la ședință a fost și procurorul general Bogdan Licu, care a mers la CSM, dar nu a intrat la plen. Întrebat despre acest lucru, el a spus că nici dacă ar fi participat el nu ar fi fost cvorum, în sală aflându-se în jur de 10 magistrați, în condițiile în care este cvorum cu 15.


"Am fost în clădire. Întrucât nu a fost cvorum, nu am mai coborât la sală. (...) Nu a fost vorba de un boicot. O să fie un comunicat cu privire la modul pentru care Secția pentru procurori și o parte din Secția pentru judecători au reacționat așa", a declarat Licu.

Citește și: Adina Florea, în corzi. Șapte membri CSM solicită amânarea numirii procuroarei în fruntea Secției Speciale

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.