Ce ne dă Guvernul Dăncilă? Cea mai mare INFLAȚIE din UE și o explozie de SCUMPIRI


Ce ne dă Guvernul Dăncilă? Cea mai mare INFLAȚIE din UE și o explozie de SCUMPIRI

În luna mai, România a avut cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,4%, acelaşi cu cel înregistrat în luna aprilie, arată datele publicate de Eurostat.

Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, în România rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 4,6% în luna mai 2018 până la 4,4% în mai 2019.

Datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică arată că preţurile de consum au crescut cu 0,46% în mai 2019, comparativ cu luna anterioară, şi cu 3,22% faţă de sfârşitul anului trecut (decembrie 2018), în timp ce rata anuală a inflaţiei s-a menţinut la 4,1%, pe fondul scumpirii alimentelor cu 5,24%, a mărfurilor nealimentare cu 3,27% şi a serviciilor cu 4,3%.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat, la jumătatea lunii mai, la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,3% pentru 2020.

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna mai 2019 până la 1,6%, de la 1,9% în aprilie, în timp ce în zona euro inflaţia a coborât până la 1,2%, de la un nivel de 1,7% înregistrat în aprilie. În rândul statelor membre UE, cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei se înregistra în România (4,4%), Ungaria (4%) şi Letonia (3,5%). La polul opus, ţările membre cu cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei au fost Cipru (0,2%), Portugalia (0,3%) şi Grecia (0,6%).

Comparativ cu situaţia din luna aprilie 2019, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 16 state membre, a rămas stabilă în cinci ţări (inclusiv în România la 4,4%) şi a crescut în şase state membre.

În zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut preţurile la servicii (0,47 puncte procentuale), urmate de preţurile la energie (0,38 puncte procentuale) şi de cele la alimente şi ţigări (0,29 puncte procentuale).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.