Ce trebuie să știi despre procedura de votare la alegerile europarlamentare și referendumul pentru justiție din 26 mai


Ce trebuie să știi despre procedura de votare la alegerile europarlamentare și referendumul pentru justiție din 26 mai

De mai multe luni se vorbește intens despre alegerile europarlamentare, despre cu cine trebuie să votăm și cine nu, dar niciodată despre toate informațiile de care au nevoie românii cu drept de vot pentru a putea vota. Mai jos vă prezentăm detaliile de care să țineți cont duminică, la urne. Nu uitați că tot duminică va avea loc și referendumul pentru jusiție inițiat de președintele României, Klaus Iohannis, la care se poate vota în aceleași condiții precum la europarlamentare. 

Când au loc alegerile?

În România, alegerile europarlamentare au loc duminică, 26 mai, în intervalul orar 07:00 - 21:00, ora locală.

Cine poate vota?

La urnele de vot se pot prezenta persoanele cu vârsta de peste 18 ani, împliniți până în ziua de referință inclusiv. 

Unde se poate vota?

Cetățenii români pot vota la secțiile la care sunt arondați în funcție de domiciliu sau reședință. Cu toate acestea, alegătorii au dreptul de a-și exprima votul la orice altă secție de votare din țară sau străinătate, președintele secției de votare trebuie sa-i înregistreze pe listele suplimentare de alegători. Așadar, NU trebuie să aveți viză de flotant pentru a putea vota în afara localității de domiciliu.

Totodată, alegătorii care nu se pot deplasa din motive de sănătate la urnele de vot, pot face o solicitare la autoritățile din localitate pentru a beneficia de urnă specială la domiciliu.

Pre-înregistrare pe liste?

Nu este necesară o pre-înregistrare pe listele de vot, deoarece acestea sunt făcute în avans de către autorități, însă dacă v-ați schimbat recent domiciliul, puteți verifica detaliile aici.

Votul prin corespondență, online sau împuternicire?

Regulamentul spune că cele trei modalități de vot nu sunt disponibile în România.

Procesul de votare

Fiecare alegător care votează și la europarlamentare, și la referendum, va primi 3 buletine de vot. În secție va trebui să semnați în trei coloane borderoul de prezența.

În fiecare secție vor fi și 3 urne, iar fiecare buletin este numerotat cu numărul urnei în care trebuie să-l introduceți. Nu e nicio problema dacă introduceți buletinele în urna greșită, votul nu se anulează.

Un buletin veți primi pentru alegerile europarlamentare. Ordinea partidelor și candidaților independenți pe buletinul de vot a fost stabilită de Biroul Electoral Central prin tragere la sorți.

De ce este votul tău important?

„Parlamentul European ia decizii importante: cum să susținem creșterea economică, cum să reducem consumul de energie, cum să ne asigurăm că alimentele pe care le consumăm sunt sigure. Prin votul tău hotărăști cine ia aceste decizii și ce înseamnă ele pentru soarta lumii în care vrei să trăiești. Dacă nu votezi, nu ai niciun cuvânt de spus.

Vedem peste tot cum „adevăruri” pe care nimeni nu le pune în discuție pot transforma cu ușurință diversitatea în diviziune. Vedem peste tot cât de fragilă poate fi democrația. Uniunea noastră se bazează pe respectul tuturor pentru drepturile fundamentale și pentru principiile democratice. Votând, susții aceste drepturi, pentru tine și pentru ceilalți”, scrie alegerile-europene.eu.

Alte informații

Pentru a putea face parte din Parlamentul European, partidele politice trebuie să obțină peste 5% din voturi.

Potrivit legislației europene, toate țările trebuie să utilizeze un sistem de vot care să asigure o reprezentare proporțională, ceea ce înseamnă că numărul de deputați aleși de la fiecare partid politic depinde de numărul de voturi obținut de partid.

România folosește un sistem de liste închise, care nu permite modificarea numărului de ordine a candidaților pe listă.

Toate informațiile le găsiți aici și aici.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.