Ce va fi sâmbătă 10 august?


Ce va fi sâmbătă 10 august?

Sîmbătă, la un an de la violențele la care s-au dedat jandarmii MAI, lumea se strînge iar în același loc. Instigarea la violențe a venit de la Dragnea. Fără aprobarea lui nu se întîmpla nimic în PSD și Guvern în acel timp. Chiar el s-a lăudat cu asta. Este apoi personajul Carmen Dan. Constat că nimeni nu o cheamă să dea cu subsemnatul. I-ar sta bine într-o sală de tribunal în fața unui judecător. Nu trebuie s-o uităm nici pe VVDăncilă. Ca premier este maxi-responsabilă pentru ce s-a întîmplat la 10 august 2018. Ea a fost retrasă strategic într-o așa-zisă vacanță – ca alibi. De fapt a fost trimisă departe de Piața Victoriei de șeful ei direct, Dragnea. Nu cumva în ultimul moment să contramandeze intervenția în forță a jandarmilor. Se știe că e o mare fricoasă. Ce dacă i s-a oferit pretextul cusut cu ață albă al unei lovituri de stat. Cît de prost poți să fii să crezi așa ceva? Nu e nevoie să fii prost, ajunge să existe o VVDăncilă. Lovitura de stat a încercat-o camaradul Dragnea. Dacă nu era complice VVDancilă ar fi inițiat o anchetă și ar fi demis pe cine trebuie a doua zi.

Lumea se reunește sîmbătă 10 august în Piața Victoriei pentru a-și aduce aminte de acea seară infernală. De ținuta de război a jandarmilor – de armurile, căștile, și de un dement îmbrăcat în alb care dirija represiunea. Lumea se reunește ca să își amintească mirosul gazelor lacrimogene, copiii țipînd speriați, de bastoane încasate pe spate, de fugărirea tinerilor. Poate că VVDăncilă anunță desecretizarea documentelor. Astfel vor fi identificați vinovații și deferiți justiției. Dacă a fost o lovitură de stat, cu atît mai mult trebuie aflat și spus adevărul. Cine a vrut să dea lovitura de stat? Care sunt forțele implicate? Trebuie scoși la suprafață nu doar executanții, ci mai ales instigatorii și organizatorii, cei care au dat ordinele. VV Dăncilă ar afla – ca-ntr-o piesă de teatru absurd – că ea este în spatele așa-zisei lovituri. Nu era premier la acea data? În acea zi România a fost împinsă pe marginea prăpastiei de Dragnea și camarila lui. Societatea românească a ripostat pe 26 mai 2019 la vot. Învățătură de minte.

Lumea se strînge sîmbătă 10 august în Piața Victoriei pentru a protesta împotriva corupției generalizate din aparatul de stat. Pentru a protesta față de incapacitatea și indiferența instituțiilor – ce dacă au obligația prin lege și sunt plătite să ne protejeze. Siguranța cetățenilor este obligația nr 1 a unui stat. Statul român a eșuat copios în îndeplinirea acestei obligații. Trebuie făcută curățenie de sus pînă jos. Începînd cu VVDăncilă.

Lumea se strînge sîmbătă și ca efect al șocului emoțional provocat de asasinatele de la Caracal și comportamentul aberant al procuraturii și Poliției. Crimele au dezvăluit complicități între puterea politică, poliție&procuratură și clanuri interlope. O situație gravissimă care anunță sabordarea statului român, capturat de lumea subterană și pegră.
E un moment exploziv de care VVDăncilă&Co se tem. Au și de ce. Prea au mințit, au intoxicat și și-au bătut joc. Situația poate duce la orice. Îndemn aici la rațiune. Dacă VVDăncila scoate jandarmii în ținută de război sîmbătă, ca anul trecut pe 10 august, va fi o provocare, se va juca cu focul. VVDăncilă s-ar face responsabilă de ce se va petrece mai departe. Se poate aștepta la violențe, chiar la o revoltă – în București și în provincie.

VVDăncila, sugestionată de capete înfierbîntate din servicii, Poliție, Jandarmerie, sau Armată, poate să încerce o lovitură. De ce? Ca să schimbe raportul de forțe și să preia inițiativa în vederea alegerilor din noiembrie. Dacă jandarmii apar în piață în armuri, se poate întîmpla orice. Lumea nu se va lăsa intimidată, și se va considera provocată. De aici nu se știe. VV Dăncilă e posibil și să se retragă a doua zi, cum a făcut Victor Ponta după protestele generate de tragedia de la Colectiv. Exasperarea lumii românești a ajuns la maximum. Ajunge o scînteie, camera e plină de gaz. Societatea românească cere satisfacție și mai ales repararea enormelor greșeli, abuzuri și acte de injustiție făcute de Guvern&PSD în ultimii ani.

Personal, prefer un miting pașnic. Sper să aibe loc o întîlnire în Palatul Victoria între o delegație a protestatarilor și purtătorul de cuvînt al Guvernului, sau, și mai bine, cu Fifor. Ei ar trebui să primească revendicările demonstranților și să promită că le vor studia și îndeplini. Prefer ca după trei ore de scandări și happening-uri lumea să se retragă mulțumită spre casă, fără să se fi semnalat vreun incident.

Mitingul de sîmbătă anunță sfîrșitul guvernului VV Dăncilă – indiferent că se întîmplă acum sau în decembrie.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.