Centenarul Trianonului. Provocările și sfidările Budapestei vor continua


Centenarul Trianonului. Provocările și sfidările Budapestei vor continua

Transilvania – provincia care s-a unit cu țara la 1 Decembrie 1918 – este și va rămâne întotdeauna o parte a României. O provincie în care locuiesc români, unguri, rromi, sași (foarte puțini) și  alte etnii.  Noi  suntem prieteni, vecini, rude, cunoștințe. Avem aceleași bucurii și necazuri. Mâncăm aceeași pâine. Circulăm pe aceleași  drumuri cu cratere. Sunt foarte multe căsătorii mixte. Avem chiar și tradiții preluate  unii de la alții.

Prin  asta vreau să  spun că  este pace și prietenie. Avem, însă, extremiști de ambele  părți. Și noi, românii, avem destui, nu doar Ungaria. Acum, cu acest proiect privind așa-zisul Ținut Secuiesc, taberele extremiste s-au activat de  ambele părți.

Nu trebuie să cădem în plasa provocatorilor și să le răspundem. Nu trebuie să facem jocul  forțelor externe. 

Vă  amintesc că  anul acesta se împlinesc o sută de ani de la Trianon.  Provocări de acest gen vor mai fi, fiți convinși că Budapesta are o agendă în acest sens. Șansa României  este faptul că e țară membră UE și NATO. Asta  înseamnă că  granițele nu se mai pot modifica, oricâte valuri subterane sau oficiale ar face Viktor Orban, laolaltă cu acoliții lui din România. Însă Ungaria își  dorește cu orice preț să devină un important lider regional. Asta, mai ales, în zonele unde locuiesc cetățeni de etnie maghiară. Și asta mai înseamnă că, deși granițele rămân intacte, Ungaria va încearca să controleze Transilvania din punct de vedere economic și politic.

Ceea ce, din păcate, România nu reușește nici  măcar în Republica Moldova.

În  încheiere vreau să  vă  îndemn la pace și minte lucidă.  Provocările, care  vor mai fi, să nu strice omenia, bunele relații și prietenia dintre noi.

Întâi de toate suntem  oameni și avem un singur Dumnezeu. Și o singură Transilvanie. Care aparține României.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.