China se insinuează perfid în Europa cu intenția de a o controla economic. Bruxelles-ul trage un puternic semnal de alarmă, cerând vigilență din partea statelor membre


China se insinuează perfid în Europa cu intenția de a o controla economic. Bruxelles-ul trage un puternic semnal de alarmă, cerând vigilență din partea statelor membre

Companiile europene au fost întotdeauna în vizorul chinezilor, însă declinul economic rapid cauzat de pandemia de COVID-19 a generat reduceri masive în preţul acţiunilor acestora, ceea ce atrage atenţia chinezilor, scrie Financial Times, preluat de zf.ro.

Guvernele din Europa ar trebui să cumpere participaţii în companii pentru a elimina ameninţarea ca acestea să fie preluate de China, a avertizat Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurenţă, întrucât Bruxelles-ul încearcă să protejeze businessurile europene în faţa crizei COVID-19.

„Este foarte important să înţelegem că există un risc real ca businessurile să fie achiziţionate. Situaţia arată că trebuie să lucrăm intens. Este una dintre priorităţile noastre”, spune Vestager.

Totuşi, ea le cere statelor să nu ia măsuri grăbite, necalculate şi încurajează ca soluţie principală un mediu legislativ neprietenos care să intimideze cumpărătorii din afara Europei.

„Oamenii sunt bineveniţi să facă business în Europa, dar nu prin mijloace concurenţiale nedrepte”, a spus ea.

După ce Germania şi Franţa au cerut în mod repetat un cadru de reglementare care să echilibreze nivelul de joc dintre europeni şi chinezi, Vestager a anunţat că va lansa o serie de propuneri în acest sens în luna iunie.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.