Ciolacu vrea să dea jos Guvernul Orban, dar fuge ca dracul de tămâie de guvernare: "PSD nu va face o propunere de prim-ministru"


Ciolacu vrea să dea jos Guvernul Orban, dar fuge ca dracul de tămâie de guvernare: "PSD nu va face o propunere de prim-ministru"

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a dat de înțeles marți seară, printr-o intervenție telefonică la postul de televiziune B1, că în cazul în care moțiunea de cenzură pe care o va depune împotriva Guvernului Orban va fi una de succes, partidului său îi va fi frică să își asume guvernarea, întrucât propunerea de premier nu va veni din rândurile pesediștilor. 

Moderator: Depunând moțiune de cenzură deschideți calea către anticipate și intrați în scenariul președintelui Iohannis.

Ciolacu: Nu este adevărat. În momentul în care se depune o moțiune de cenzură, dacă moțiunea trece, în acel moment s-a creat o altă majoritate. Respectiva majoritate poate să facă propunere de premier. Iar președintele României, prin atribuțiile constituționale, trebuie să ia act de o majoritate și să propună un prim-ministru desemnat de respectiva majoritate. 

Moderator: Am mai avut discuția asta. Președintele va spune nu și va desemna încă o dată un premier. După care se va merge în Parlament. Dacă acest Guvern Orban va cădea în Parlament la moțiunea pe care o veți depune și președintele Iohannis va desemna un alt candidat de premier, domnul Orban sau orcine altcineva, veți vota al doilea Guvern? 

Ciolacu: Majoritatea care a votat căderea Guvernului se va întâlni și va lua o hotărâre. Este posibil. (...) Să nu subestimați nici PSD, nici pe mine personal că nu am avea capacitatea de a crea o altă majoritate.

Moderator: Dacă veți crea o altă majoritate, veți merge la Palatul Cotroceni și veți încerca să impuneți un alt premier din această majoritate? 

Ciolacu: Așa scrie la Constituție. 

Moderator: Și dacă președintele va desemna pe cine dorește, fără să ia în calcul ceea ce-ți propuneți dvs? Dvs. veți merge cu...dvs. ca propunere a majorității...

Ciolacu: Nu. PSD nu va face o propunere de prim-ministru. Este o decizie a partidului. Vom vedea la momentul respectiv. Chiar dacă se creează o altă majoritate, PSD nu va propune din rândurile PSD vreun membru de partid să preia funcția de prim-ministru. 

Moderator: Care e strategia? Vă e teamă să vă asumați guvernarea?

Ciolacu: Consider că nu e oportun acum ca PSD să propună un prim-ministru. 

Amintim că Marcel Ciolacu a declarat marţi că se impune depunerea unei moţiuni de cenzură de către social-democraţi, acuzându-i pe liberali că apelează la o "forţare a democraţiei" în cazul alegerii primarilor în două tururi şi a menţionat că nu ar trebui subestimată capacitatea partidului său de a purta negocieri şi de a crea o nouă majoritate.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.