Ciolacu se pregătește să preia guvernarea. Propunerea de premier a PSD în vremea pandemiei. Sorin Grindeanu-OUG13 sau Vasile Dîncu-SRI?


Ciolacu se pregătește să preia guvernarea. Propunerea de premier a PSD în vremea pandemiei. Sorin Grindeanu-OUG13 sau Vasile Dîncu-SRI?

Social-democrații lui Marcel Ciolacu și-au intitulat moțiunea de cenzură pe care o depun luni la Parlament ”Guvernul PNL de la pandemie la pandemită generalizată, belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”, susținând că au suficiente voturi pentru a demite guvernul Orban, dar și propunere de premier cu care vor merge negreșit la Cotroceni.

”Prima formă a moţiunii de cenzură cu adevărat, avea 50 de pagini, am ajuns la o formă de 22 - 24 de pagini, în noaptea asta echipa de la partid o să o finalizeze şi mâine, aşa cum am promis, o să o depunem. Se va intitula Guvernul PNL de la pandemie la pandemită generalizată, belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”, a declarat Marcel Ciolacu, la Antena 3, duminică seara.

Ciolacu spune că deocamdată cei 202 parlamentari ai PSD au semnat această moţiune, dar că este sigur că şi alte forţe politice o vor susţine.

”În acest moment este semnată de 202 parlamentari, tot grupul social - democrat a semnat moţiunea. Avem discuţii cu toate partidele reprezentate în Parlament. Cred că în acest moment, după ce se va citi textul moţiunii, nu cred că vor exista forţe politice responsabile care să nu voteze această moţiune. Am cumulat tot: haosul din gestionarea pandemiei, lipsa de credibilitate a Guvernului, sfidarea românilor prin tot felul de chermeze şi fraternizări cu interlopii, dezastrul economic, nerespectarea legilor privind alocaţiile, pensiile şi salariile, mai noi salariile profesorilor, ţinerea spitalelor închise, scăderea nivelului de trai. Cred că este un moment zero în care nu mai există gri în Parlament, există alb şi negru. Acest Guvern trebuie să plece îndată”, a mai spus Ciolacu.

”Vom merge cu o propunere de premier, sper, susţinută de mai multe forţe politice, la preşedintele României. Avem această persoană în acest moment. După ce moţiunea va fi votată, vom merge la preşedinte cu o propunere de prim ministru şi cu un program economic pe termen scurt”, a declarat Ciolacu.

Întrebat dacă nominalizările de premier sunt Sorin Grindeanu sau Vasile Dîncu, cum s-a vehiculat pe surse, Ciolacu spune că niciunul dintre cei doi nu va fi propunerea PSD.

”Amândoi colegii ar putea fi buni pentru a fi desemnaţi de către preşedintele României ca prim-ministru, dar în această etapă, niciunul dintre cei doi colegi nu o să fie propunerea PSD”, a declarat Ciolacu.

Sorin Grindeanu este premierul în mandatul căruia a fost emisă infama Ordonanță 13 pentru modificarea Codurilor penale cu dedicație pentru infractorul Liviu Dragnea. Una din prevederile acesteia îl avantaja cât se poate de clar pe fostul președinte PSD în procesul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman pentru că dezincrimina neglijența în serviciu sau abuzul în serviciu, atunci când prejudiciul produs e mai mic de 200.000 de lei. Prejudiciul produs de Liviu Dragnea în acel caz era de aproximativ 108.000 lei. Ordonanța a scos sute de mii de oameni în stradă, iar protestele împotriva acțiunilor PSD împotriva justiției au durat aproape trei ani. Ca să aibă liniște în partid, după o perioadă de rebeliune în care „Grindianu” s-a agățat de scaunul de premier și a rămas în Palatul Victoria doar cu Victor Ponta (încă membru PSD pe atunci), Dragnea l-a calmat cu o sinecură bănoasă: funcția de președinte al autorității de reglementare în comunicații (ANCOM), unde au fost angajate pe bandă rulantă și pe sume obscene numeroase pile și obligații de la PSD și ALDE.

El va candida la Congresul PSD din 22 august pentru un post de prim-vicepreședinte.

Deși se spune despre el că este unul dintre pesediștii „frecventabili” cu mină și anvergură intelectuală autentică, Vasile Dîncu - ales recent președinte interimar al Consiliului Național al PSD - rămâne o figură controversată nu doar pentru că îi cânta în strună lui Liviu Dragnea când acesta era la începutul asaltului asupra justiției, cât mai ales pentru atitudinea arogantă, meschină, sabotoare avută în vremea guvernării tehnocrate de acum trei ani, ocupând la acel moment funcția de vicepremier în Guvernul Cioloș.

Prezența lui într-un guvern tehnocrat nu a fost doar o anomalie, Dâncu fiind membru PSD, ci a fost chiar dăunătoare, toxică, după cum relata fostul secretar de stat Valeriu Nicolae pe blogul său: „Cam disperat îi trimit domnului vice-premier Dîncu un SMS în care îl rog să îmi delege un secretar de stat pentru a putea rezolva problema. Nu de altă, dar blocajul principal este la ministerul dumnealui. Îmi răspunde cu un SMS iritat că delegarea nu se face prin SMS. Îl sun. Și îmi iau ditamai smetia – practic sunt pus la punct cu: cine mă cred că sunt, că doar nu am scris Don Quijote, că nu a auzit nimeni de mine și că guvernarea nu se face cu diletanți. Tonul e minunat, mustește de o superioritate delicat asezonată cu un butoi de ego și flambată în aroganță cât cuprinde. Așa cam cu vorbești cu un coleg care încearcă să facă ceva util în guvernul mult iubit în special de partidul dansului- PSD-ul. Mă gândesc să îi spun rapid că m-a recomandat domnul Oprea, un mare scriitor român, dar bănuiesc că nu o să guste deloc ironia. În plus are parțial dreptate, așa că încerc să îl împac, deși reacția mi se pare exagerată.Îi răspund super zen că scopul meu este să salvez 3.000.000 de EUR și că am nevoie de ajutor, chiar dacă nu am ales cea mai bună metodă. Îmi răspunde cu recomandarea să folosesc căile instituționale și îmi închide plin de galanterie telefonul, înainte de a apucă să mai zic ceva.

Sunt siderat. Omul mi se părea un tip deștept ( îl citisem cu plăcere) și probabil singură speranța că PSD-ul poate fi reformat pe niște principii cât de cât acceptabile. O să treacă aproape 2 luni până când o să fie posibilă o întâlnire cu Excelența Sa, Domnul Profesor Universitar Doctor Vice-Prim Ministru Dîncu”.

Vasile Dîncu a devenit recent ţinta fostului lider PSD Liviu Dragnea, aflat în închisoare, care a vorbit despre el în primul interviu acordat, din spatele gratiilor, la Realitatea TV. Potrivit lui Dragnea, Dîncu era prieten cu prim-adjunctul SRI, Florian Coldea.

“Eu îmi asum faptul că l-am considerat unul dintre cei mai buni prieteni. Am ținut enorm la Vasile Dîncu. Mă și feresc să vorbesc urât. Eu vreau să spun că despre statul paralel primele prezentări mi le-a făcut Vasile Dîncu. Primele explicații despre ce înseamnă acest sistem ocult mi le-a făcut prietenul meu Vasile Dîncu. Le știa din discuțiile pe care le avea cu cei de la SRI, Maior și Coldea. Ceea ce mi-a spus s-a adeverit. Nu mi-a spus lucruri nerealiste sau care nu aveau o reprezentare în realitate”, spunea fostul prieten Liviu Dragnea.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.