Ciucu a lansat programul de guvernare locală prin care vrea să spulbere administrația PSD din S6. Primarul Mutu a dat de 4 ori mai mulți bani, față de prețul pieței, pe reabilitarea termică a blocurilor


Ciucu a lansat programul de guvernare locală prin care vrea să spulbere administrația PSD din S6. Primarul Mutu a dat de 4 ori mai mulți bani, față de prețul pieței, pe reabilitarea termică a blocurilor

Candidatul PNL-USR-PLUS la Primăria Sectorului 6, Ciprian Ciucu, și-a lansat miercuri programul de guvernare locală, împărțit pe mai multe paliere: locuirea de calitate (amenajarea spațiilor verzi din fața blocurilor), extinderea Parcului Drumul Taberei (Moghioros), concilierea ideii de metrou ușor pe Strada Liniei cu cea de spații vezi și transport alternativ, conferirea a cât mai multor posibilități pentru bucureșteni de a desfășura activități culturale (inclusiv în zona Lacului Morii), extinderea unităților de învățământ pentru ca elevii să învețe într-o singură tură, iar copiii să poată desfășura după program activități de educație nonformală până ies părinții de la job, creșterea numărului de locuințe sociale și nu în cele din urmă reabilitarea termică a unei părți considerabile din sector. Totodată, Ciucu a anunțat că va elimina corupția și risipa din administrația Sectorului 6.

"Vom decide în Consiliul Local al S6 impunere unor standarde de cost, astfel încât să nu ne mai trezim cu prețuri supraevaluate sau subevaluate. Voi asigura transparență totală a deciziilor luate la nivel de primărie. Publicăm contractele de achiziții și plățile pe site", a precizat Ciucu. 

Pe tema corupției administrației PSD din S6, Ciucu a invocat un exemplu sugesitv: "Știți cât ar costa pe piața liberă ca cineva să-și anvelopeze termic un apartament cu 2 camere? Pe calculul meu 3500 de euro. Știți cu cât anvelopează Primăria S6 un apartament cu 2 camere, aceeași suprafață? Cu 14 mii de euro. Întrebarea mea e unde sunt banii. De ce sunt atât de scumpe lucrările și de ce atât de proaste?".

De subliniat este că Ciprian Ciucu, contrar modului în care se fac campaniile în politica dâmbovițeană, a zis că nu a vrut să contureze un program pompos, stufos, cu nenumărate promisiuni, ci l-a creionat în funcție de ceea ce poate fi realizabil în S6: "Programul meu are 6 puncte. Puteau să fie 10, 15, dar am vrut să fie doar 6 pentru că nu vreau să semene cu o listă de cumpărături. Programul meu nu este perfect sau complet, ci e unul doar realizabil dimensionat la bugetul pe care îl are sectorul și la ce se poate face efectiv. E foarte ușor să înșiri o listă imensă de cumpărături, dar e foarte greu să iei un buget și să îl aloci pe 5-6 priorități".

Vedeți video de la 48:40:


Redăm o parte din discursul liberalului:

"Pentru acest program am muncit vreo 3 luni non-stop. Nu am muncit singur, ci ajutat de colegii mei din PNL Sector 6, iar în urmă cu două săptămâni l-am judecat critic împreună cu colegii de la USR-PLUS, care au avut un foarte bun input asupra lui. Nu vreau să fie doar programul meu, al PNL, ci al nostru. Programul meu are 6 puncte. Puteau să fie 10, 15, dar am vrut să fie doar 6 pentru că nu vreau să semene cu o listă de cumpărături. Programul meu nu este perfect sau complet, ci e unul doar realizabil, dimensionat la bugetul pe care îl are sectorul și la ce se poate face efectiv. E foarte ușor să înșiri o listă imensă de cumpărături, dar e foarte greu să iei un buget și să îl aloci pe 5-6 priorități. Am scris acest program locuind în Sectorul 6. Locuiesc în Sectorul 6 din 1985, de la 7 ani. Și am o viziune pentru S6 pe care mi-am format-o după ani și ani de reflecție.

Ceea ce îmi propun în primul rând e să avem locuire de calitate, să le redăm oamenilor plăcerea de a trăi în cartiere frumoase. Drumul Taberei era un cartier comunist, construit în anii 60, care are niște grădini în jurul blocurilor care ar putea să fie superbe, iar acum vegetația a ajuns la maturitate. Dar din păcate este delăsat. Este murdar, lăsat în paragină. Mergi prin cartier și te apucă depresia. Locul în care cineva locuiește are legătură directă cu stima de sine, cu ideea de a fi om. Dacă locuiești într-un cartier mizer nu poți să ai o stimă de sine la un nivel care să îți permită să te dezvolți ca om, să îți atingi potențialul. De aceea am pus primul meu punct locuirea de calitate și nu mă refer doar la case, ci la ceea ce se întâmplă pe stradă și printre blocuri. Nu avem parcuri, dar avem grădini. Îmi propun să aduc peisagiști și să-i atrag. Voi aduce horticultori, să vedem ce plante pot fi plantate. Oamenii trebuie să se implice, să fim împreună în astfel de proiecte. Vom lua cvartal cu cvartal și peisagiștii vor desena efectiv cum să arate, unde să fie parcarea, grădina, mobilierul stradal. Așa cum spuneați dvs. de la USR-PLUS, cvartal cu cvartal trebuie să schimbăm Sectorul 6.

Sectorul nostru e izolat de București. Așa arată topografia. Se circulă dificil în sector și în afara lui. Sunt doar 3 artere care duc către centru. Vorbim de Răzoare, de Basarab și de Prelungirea Ghencea. Dar e foarte puțin. La noi în sector nu se poate petrece timp de calitate. Nu avem promenadă, nu avem zone de agrement. Trebuie să ieși din sector din păcate. Eu ca să mă duc să joc baschet mă duc în Tei. Traversez Bucureștiul ca să joc baschet până în Tei. Trebuie să joci tenis, baschet, fotbal, ce vrei tu, la 10 minute de mers pe jos de casa ta. În sectorul nostru nu există zone de petrecut timpul liber precum în Centrul Vechi. Nu avem patrimoniu, zone istorice. Atunci, trebuie să avem locuire de calitate.

Am 3 proiecte majore în cap. Pe unul va trebui să-l negociez cu Nicușor Dan, decizia fiind la el. Vreau să colaborez cu Nicușor, nu vreau să fiu un radical liber sau să fiu ca Mutu, care nu avea nicio treabă cu primarul general. Primul proiect este celebru, este vechi, e vorba despre Lacul Morii. S-au câcâit atât să facă ceva, încât arată tot ca în 2016, 2012, nu s-a întâmplat nimic. Noi putem să facem Lacul Morii o zonă de agrement și de promenadă.

Al doilea proiect major o să fie greu, dar sper să am guvernarea să mă duc peste Ministrul Apărării și să-i cer terenul de peste linia lui 41, unde avem Parcul Drumul Taberei. Acolo este un teren care ar crește suprafața parcului cu 60% și e lăsat în paragină. Îl putem amenaja astfel încât să avem un parc mult mai mare în Parcul Taberei.

Și punctul trei, Nicușor, știu că îți dorești ca Strada Liniei să fie metrou ușor, iar întrebarea mea e dacă putem concilia cumva ideea de metrou ușor cu ideea de spațiu verde sau de ideea de transport alternativ, pentru că cei din Militari nu au suficient spațiu verde. Dar dacă gândim împreună cu specialiștii un proiect cred că putem concilia cele două viziuni.

Parcuri și spații verzi sunt foarte puține. În Militari, copiii stau pe Bulevardul Iuliu Maniu să se joace. Nu au unde să meargă. Dar dacă ieși printre blocuri o să găsești terenuri lăsate în paragină. Eu am identificat o parte dintre aceste terenuri pe care le voi reamenaja și le voi transforma în parcuri. Voi opri debandada construirii de blocuri între blocuri. Nu sunt deloc împotriva dezvoltării. Dacă există teren să se construiască la noi în sector, e în regulă, atât timp cât se face planificat. Dar sunt împotriva dezvoltării haotice. Nu vreau să mai văd blocuri între blocuri. Gândiți-vă că stați la etajul 2-3 și îți apar alte blocuri în față. Oamenii ăia intră în depresie, nu mai văd cerul, le scade valoarea apartamentelor cu 20-30% că au vrut unii să facă profit. E aberant. Acest lucru s-a făcut cu legea în mână, cu profit și cu complicitate. Dar vom pune împreună stop debandadei din zona imobiliară.

Consumul cultural se rezumă astăzi foarte mult pe televizor. La noi în sector trebuie să avem o viață culturală efervescentă, iar insula de pe Lacul Morii permite asta și, totodată, să avem acolo educație nonformală.

Serviciile sociale, de educație și de sănătate trebuie să fie lângă casă, accesibile. În momentul de față, copiii învață în 2-3 schimburi. Școlile care au intrat acum în reparații au copii care învață în 3 schimburi. Administrația Mutu a lăsat iar pe ultima sută de metri situația. Începe anul școlar, iar copiii n-o să poată să vină la școală, mai ales în condiții de pandemie. Ceea ce voi dori să fac e să cresc capacitatea de primire, iar asta se face prin mansardarea școlilor. Și, totodată, se poate face în școlile cu mult spațiu, pe care le-am identificat, să construim unități de primire noi. Vorbim de școala completă, care să permită copiilor să învețe într-o tură și apoi să se desfășoare activități educaționale nonformale până vin părinții acasă de la muncă. Mă refer la sport, muzică, dans, limbi străine. Pentru zona Giulești am de gând să ne concentrăm foarte mult pe activități de educație sportivă. Nu spun doar sport prin asta, ci vorbesc despre faptul că este o zonă defavorizată care poate fi scoasă din sărăcie. Sunt părinți care au mulți copii, iar acei copii pot ieși din sărăcie doar prin educație, iar educația sportivă ne stă la îndemână. Educația sportivă trebuie să le ofere alternative care să construiască caractere, iar atunci DGASPC nu va mai fi o instituție de prăduit bugetul public, ci va fi în slujba cetățeanului. Vorbim de un buget de circa 40 de milioane de euro care nu se vede în calitatea serviciilor pe care le primesc acești oameni. Nu doar Dragnea a furat de la copiii săraci, ci și administrația curentă fură de la copiii săraci! E incredibil, la un asemenea buget, să faci atât de puțin.

În ceea ce privește grădinițele, accesul în prezent e netransparent. Vom construi grădinițe noi și încă 12 creșe, în fiecare cartier câte o creșă sau două, pentru ca oamenii să aibă cu cine să își lase copiii.

Inclusiv locuințe sociale mi-am propus ca până la finalul mandatului să avem în jur de 1000, dar mult mai multe locuințe cu destinație socială. În momentul de față e o nebunie ce se întâmplă. Mutu vrea să facă 600 de locuințe, iar lucrarea e într-un stadiu incipient, deși proiectul e foarte vechi și are foarte multe neconformități. Când firma i-a arătat lui Mutu neregulile, imediat i s-a rupt contractul. Pe zona socială nu trebuie neapărat să construiești locuințe sociale, ci să închiriezi locuințe sociale, pentru a avea ca obiectiv ieșirea familiei din sărăcie. Nu putem să dăm la nesfârșit celor care pot să muncească, să învețe, să se dezvolte personal ani și ani locuințe sociale. Obiectivul final al unei astfel de politici e ieșirea din sărăcie.

Pe zona de mediu urban, am în vedere în primul rând să reluăm licitația pentru firma de salubritate, întrucât în acest moment ea e oprită pentru nereguli. Și va trebui să venim cu un sistem de reciclare și colectare selectivă a deșeurilor. Va fi destul de greu, se colectează dificil, gropile de gunoi sunt efectiv la capacitatea maximă, iar pe cale de consecință va trebui să venim cu un sistem de colectare selectivă. Am în minte în special acele pubele îngropate.

Poluarea e foarte mare în sectorul nostru. Sursa poluării e diversă. Avem traficul ca sursă de poluare foarte masivă și aici va trebui să lucrăm integrat. Unde îi va permite bugetul lui Nicușor Dan va executa. sunt convins, lucrări. Acolo unde nu îi va permite bugetul, pentru că firea îl lasă falimentar, vom discuta și îmi voi asuma eu lucrările. Una dintre aceste lucrări este Prelungirea Ghencea. O altă sursă de poluare sunt șantierele, care nu respectă în niciun fel normele.

Tot pe zona de mediu am în vedere ca în următorii 4 ani să încercăm împreună reabilitarea termică a întregului sector. Nu știu dacă vom reuși în 4 ani, dar e fezabil dacă o facem cu cap. M-am întâlnit cu cetățenii din sector și s-au plâns de calitatea foarte proastă a lucrărilor executate de Mutu. S-au folosit materiale proaste și forță de muncă necalificată. Erau oamenii nemulțumiți că le curge apa în casă. Am făcut un calcul, cât costă acele materiale, cu tot cu forță de muncă. Știți cât ar costa pe piața liberă ca cineva să-și anvelopeze termic un apartament cu 2 camere? Pe calculul meu 3500 de euro. Știți cu cât anvelopează Primăria S6 un apartament cu 2 camere, aceeași suprafață? Cu 14 mii de euro. Întrebarea mea e unde sunt banii. De ce sunt atât de scumpe lucrările și de ce atât de proaste? Mutu se lăuda că a atras fonduri europene. A făcut-o nesemnificativ. A împrumutat sectorul cu 251 de milioane de euro, bani pe care i-a dat pe ultima sută de metri pe lucrări proaste.

Am ajuns la punctul 5. Eliminăm corupția și risipa din S6. Vom face cadastru general pentru a scoate la iveală toate ilegalitățile comise în tot acest timp. În al doilea rând vom decide în Consiliul Local al S6 impunere unor standarde de cost, astfel încât să nu ne mai trezim cu prețuri supraevaluate sau subevaluate. Voi asigura transparență totală a deciziilor luate la nivel de primărie. Publicăm contractele de achiziții și plățile pe site. Harta serviciilor digitale prevede ca fiecare serviciu să fie pus pe o hartă, iar oamenii să știe cum să beneficieze de acel serviciu. Și voi dubla această hartă cu alta, unde vom avea cu pinuri pe hartă când a fost demarată sau finalizată o lucrare de infrastructură, la ce cost și care e perioada de garanție, ca să nu mai venim cu asfaltări peste asfaltări și borduri noi peste borduri noi. De asemenea, vom implementa one stop shop, adică birouri în toate cartierele unde cetățenii să vină cu orice problemă la un ghișeu unic, obținem avizele pentru ei și le dăm răspunsul. Sunt chestii care se întâmplă și în altă parte, cum ar fi la Cluj și Oradea".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.