Concluzia unui jurnalist: „Gabriela Firea și-a încheiat cariera de politician. Va fi trasă pe linie moartă în PSD”


Concluzia unui jurnalist: „Gabriela Firea și-a încheiat cariera de politician. Va fi trasă pe linie moartă în PSD”

Jurnalistul Sebastian Zachmann de la Adevărul a tras câteva concluzii la cald despre evoluția și reconfigurarea scenei politice odată cu rezultatul scrutinului pentru locale din 27 septembrie. El spune că marele câștigător al localelor este premierul Ludovic Orban, care i-a dus pe liberali la un scor istoric, și anticipează că Gabriela Firea și-a cam încheiat cariera politică, urmând să fie trasă pe linie moartă în PSD. Un alt mare învins este Victor Ponta, care, după rezultatele de duminică seară (catastrofale în București și foarte slabe în restul teritoriului), ar putea avea probleme serioase cu trecerea pragului electoral.

Redăm integral mai jos textul publicat de Zachmann pe pagina sa de Facebook:

10 concluzii rapide:

1. Marele câștigător al alegerilor locale e Ludovic Orban. A dus partidul la un scor istoric, prin urmare a devenit singura opțiune a lui Klaus Iohannis pentru funcția de premier după alegerile parlamentare. Practic, Orban a mai câștigat un mandat de premier la locale.

2. Nicușor Dan este propria sa creație politică, însă va fi strâns cu ușa de liberali să intre în partid. PNL nu poate să se lupte cu USR PLUS în Capitală fără un lider croit pentru publicul bucureștean și nici nu-și permite să abandoneze electoratul de dreapta. Orban i-a făcut cadou lui Nicușor candidatura la primărie (în condițiile în care USR și PLUS l-au marginalizat), va veni momentul când acest serviciu trebuie întors. Nicușor Dan nu e în relații cordiale (ca să fiu diplomat) cu Barna, Cioloș și V.Voiculescu, deci singurul său partener politic e Ludovic Orban, exact omul care va conduce România în următorii patru ani.

3. Vlad Voiculescu nu poate rămâne viceprimarul lui Nicușor Dan: a) ar fi prea puțin pentru un politician care și-a condus partidul spre o victorie mare în București. b) două săbii nu încap într-o teacă.

4. Gabriela Firea și-a încheiat cariera de politician. Va fi trasă pe linie moartă în PSD. Marcel Ciolacu avea nevoie ca de aer de înfrângerea Gabrielei Firea pentru a avea liniște în partid. Imaginează-ți cum ar fi arătat noaptea alegerilor în Kiseleff dacă Firea ar fi câștigat al doilea mandat.

5. Liderii PSD au primit confirmarea că n-au absolut nicio șansă de a mai guverna în următorii patru ani. Marcel Ciolacu duce partidul de mână spre opoziție așa cum părinții își conduc copiii la grădi.

6. Victor Ponta simte cum îi fuge pământul de sub picioare. Nu mai e sigur că ProRomânia poate trece pragul electoral la parlamentare, singurele alegeri care-l interesează. Prin urmare, va căuta o alianță cu PSD, pe care Ciolacu o va refuza. Abia scăpat de Firea, Ciolacu n-are niciun interes să-l aducă pe Ponta în PSD ca să creeze un nou pol de putere.

7. Traian Băsescu a căzut din nou în picioare. Blamat pentru candidatură, fostul președinte a reușit să ajute PMP fără să-l împiedice decisiv pe Nicușor Dan.

8. Călin Popescu Tăriceanu a devenit insignifiant (din nou sunt diplomat). Liderul ALDE plănuia o alianță cu Ponta pentru a mai prinde un mandat de senator, însă cei doi nu reușesc să bifeze nici măcar marja de eroare, dacă ne uităm pe cifrele de la locale. Singura salvare politică e tot PSD.

9. După victoriile obținute la locale (București, Timișoara, Brașov, Alba, Bacău), Alianța USR PLUS va prinde aripi la parlamentare. Practic, USR PLUS a obligat deja PNL să fie parte a viitoarei guvernări.

10. E rușinos și revoltător votul pentru Piedone. Dacă ar fi fost candidatul stângii unite, Piedone ar fi câștigat Sectorul 5 cu peste 50% din voturi. L-au încurcat Florea și Vanghelie (ajuns iepure electoral).”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.