Controversatul caz al Irinei Rimes. Marius Manole o apără pe artistă, iar Ministrul Culturii explică de ce a ales ca ea să-l reprezinte pe Brâncuși


Controversatul caz al Irinei Rimes. Marius Manole o apără pe artistă, iar Ministrul Culturii explică de ce a ales ca ea să-l reprezinte pe Brâncuși

Cântăreața Irina Rimes a fost prezentată joi, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Muzeul Național de Artă al României, drept ambasadorul Zilei Brâncuși, care va avea loc pe 19 februarie 2020, când se vor împlini 144 de ani de la nașterea celui mai important artist pe care România l-a dat lumii, conform site-ului Cultura la Dubă

Abordată cu privire la strategia de implicare din poziția de ambasador onorific, artista a spus: „Probabil o să postez despre asta. O să vorbesc cu oamenii mei printr-o postare.”

Replica ei nu este, totuși, singurul motiv pentru care a stârnit un adevărat val de furie și ironii printre internauți. Întrebată de un reporter în ce măsură este familiarizată cu viața și operele lui Constantin Brâncuși, Irina Rimes a declarat:

Eu sunt mai mainstream. De mică am știut de Coloana Infinitului și m-a fascinat. Am fost la Târgu Jiu, am vizitat unele dintre lucrările domnului sculptor.” 

Marius Manole: Dacă e cineva de acuzat, poate Ministerul Culturii...dați în ei 

Deși valul de furie și ironii cu privire la cântăreața din Republica Moldova este destul de consistent, există și voci care consideră că alegerea făcută de ministrul Culturii este una foarte bună și că Irina Rimes nu este vinovată de nimic. 

Marius Manole, actorul de pe scena Teatrului Național București, care s-a remarcat printre protestatarii cei mai vehemenți la protestele din Piața Victoriei, a afirmat că Irina Rimes este ”un om de bun-simț” și că nici el n-ar fi fost mai potrivit decât cântăreața cu pricina: 

Văd că toată lumea face glume pe seama Irinei Rimes. Mie mi se pare foarte drăguță și e un om de bun simt. S a ajuns la Irina și pentru că mulți artiști au refuzat... unii din lipsa de timp, alții pentru că acțiunea trebuie făcută benevol .. 🙂 .. eu am refuzat din lipsa de timp. oricum nici eu nu eram mai potrivit decât Irina. Dacă e cineva de acuzat poate Ministerul Culturii.. Dați în ei , lăsați-o pe biata față, că n are nicio vină și mai recită și frumos” a scris artistul pe pagina sa de Facebook. 

Ministrul Culturii: ”Îi mulțumesc Irinei Rimes pentru că acțiunea și-a atins scopul. Este win-win” 

Invitat la Digi24, Bogdan Gheorghiu, ministrul interimar al Culturii, Bogdan Gheorghiu, spune că decizia de a o numi pe cântăreață a avut efectul scontat, declanșând un val de reacții care au adus vizibilitate evenimentului: 

"Vrem ca tinerii să devină consumatori de produse culturale, să fie atrași de cultură. Colaborăm cu modelele tinerilor, care se bucură de încrederea și simpatia lor.

Îi mulțumesc Irinei Rimes pentru că acțiunea și-a atins scopul. Toată lumea vorbește despre acest eveniment și despre Brâncuși. Altfel, ar fi fost o mediatizare foarte palidă.
Intenționăm să schimbăm modul de comunicare cu tinerii, să schimbăm canalele. Am implicat reprezentanți din medii diferite. Este și scriitorul Alex Ștefănescu. Încercăm să ne adresăm tuturor. Nu trebuie să se supere nimeni pentru că încercăm să-i atragem pe tineri colaborând cu modelele care se bucură de încrederea lor.

Facem și noi pași înspre tineri înainte de a-i judeca că nu sunt atrași de fenomenul cultural.Este doar un prim pas. Orice acțiune poate fi analizată, pot fi păreri pro și contra. Important e că am creat dezbatere, multă efervescență în jurul acestui subiect.

Am încercat să profităm de popularitatea Irinei Rimes pentru a promova fenomenul cultural.Poate multă lume din domeniul cultural, foarte familiarizată cu ideeea de Brâncuşi poate nu ştia cine este Irina Rimes. Este win-win" a declarat ministrul pentru Digi24.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.